Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Що приготувати на Масляну крім млинців: ідеї страв

Масляну у 2024 році святкуємо тиждень: з 11 по 17 березня.

Масляна, також відома як Масляниця, Масниця, сирний тиждень є одним з найвеселіших та найцікавіших свят.

Це свято, що означає прощання з зимою та зустріч весни, часто супроводжується традиційними стравами, серед яких найвідоміші – млинці. Проте, окрім них, є багато інших смачних та цікавих страв, які можна приготувати на Масляну.

Зараз дивляться

Ми знаємо, що приготувати на Масляну крім млинців! Найкращі ідеї страв читайте нижче.

Що готують на Масляну крім млинців

На Масницю в Україні було заведено готувати здебільшого страви з молока та кисломолочних продуктів. Тому що на Масляну, яка передує Великому посту, м’ясо вже їсти було заборонено.

Крім млинців на Масляну зазвичай готували сирники, вареники з сиром, сирні запіканки, пироги, деруни, страви з рибою, солодкі пиріжки та медові напої.

Традиційно на Масляну також готують збитень. Це смачний старовинний східнослов’янський напій, складовими якого є мед, прянощі та трави. Є думка, що назва цього напою може походити від слова “збивати”, оскільки його часто готували у двох окремих посудинах. У одній настоювали мед, у другій – трави, і перед вживанням їх змішували, буквально “збивали”. А от алкогольні напої за традицією вживати заборонено.

Які страви можна приготувати на Масляну крім млинців

Вареники з сиром

Вареники можна приготувати з солодким або солоним сиром.

Інгредієнти:

Для тіста:

  • борошно – 3 склянки
  • вода – 1 склянка
  • сіль – 1 ч. л.
  • олія – 1 ст. л.

Для начинки:

  • сир кисломолочний – 500 г
  • цукор – 2 ст. л. або сіль – 0,5 ч. л.

Як приготувати вареники з сиром:

  1. Для тіста у воді розчиняємо сіль, додаємо олію, перемішуємо.
  2. Потім поступово вводимо борошно і замішуємо тісто.
  3. Тісто бажано викласти в пакет і помістити в холодильник на 30-40 хвилин.
  4. Для начинки в сир додаємо цукор або сіль, перемішуємо.
  5. Тісто розділяємо на 2 частини. Розкатуємо скалкою на присипаному борошном столі і вирізаємо кружальця.
  6. На кожне кружальце тіста викладаємо сирну начинку і ліпимо вареник.
  7. Вареники можна заморозити або відразу приготувати.

Пиріг з рибою

Пиріг з рибою

Рецепт листкового тіста тут.

Інгредієнти:

  • листкове тісто – 350 г

Для начинки:

  • філе морської риби (бажано сухої заморозки) – 500 г
  • цибулина – 1 шт.
  • морквина (невелика) – 1 шт.
  • зелень – до смаку
  • яйце – 1 шт.
  • сіль, мелений чорний перець – до смаку

Як приготувати пиріг з рибою:

  1. Тісто викладаємо в змащену олією круглу форму для запікання.
  2. Для начинки нарізану кубиками цибулину та терту моркву смажимо до напівготовності на олії. Рибу розморожуємо, промиваємо, обсушуємо і нарізаємо кубиками.
  3. У мисці поєднуємо рибу, обсмажені овочі та нарізану зелень та яйце. Начинку солимо, перчимо і перемішуємо.
  4. Викладаємо на тісто начинку.
  5. Випікаємо пиріг у духовці за 220 °С близько 25 хвилин.

Салат зі свіжими овочами

Овочевий салат

Інгредієнти:

  • капуста білокачанна молода – 200 г
  • огірок – 2 шт.
  • помідори чері – 5-8 шт.
  • редиска – 5-6 шт.

Для соусу:

  • майонез, натуральний йогурт або сметана – 2 ст. л.
  • прованські або італійські трави, сіль – до смаку

Як приготувати салат зі свіжими овочами:

  1. Капусту шинкуємо і викладаємо у миску.
  2. Додаємо нарізані кружальцями огірки та редиску, половинки помідорів чері.
  3. Для соусу усі інгредієнти поєднуємо та поливаємо салат.

Пиріжки з сиром та родзинками

Пиріжки з творогом

Інгредієнти:

Для тіста:

  • молоко – 1 склянка
  • борошно – 3 склянки
  • сіль – 1 ч. л.
  • цукор – 2 ст. л.
  • дріжджі сухи – 1 пакетик (8-10 г)
  • олія – 3 ст. л.
  • яйце для змащування пиріжків – 1 шт.

Для начинки:

  • сир домашній – 600 г
  • родзинки – 80 г
  • цукор – 2-3 ст. л.
  • ванільний цукор – 1 ч. л.
  • сіль – дрібка

Як приготувати пиріжки з сиром та родзинками:

  1. Для тіста у тепло молоко додаємо цукор, дріжджі, сіль та олію. Усе гарно перемішуємо.
  2. Потім поступово вводимо борошно і замішуємо тісто.
  3. Поміщаємо тісто у тепле місце на 1 годину, щоб гарно підійшло.
  4. Для начинки до сиру додаємо розпарені родзинки, цукор, дрібку солі, ванільний цукор, яйце, перемішуємо.
  5. Ліпимо пиріжки з сирною начинкою і викладаємо їх на змащене олією деко.
  6. Залишаємо вироби на 20 хвилин, щоб підійшли. Змащуємо збитим яйцем.
  7. Пиріжки випікаємо у духовці за 180 °С близько 35 хвилин. Час випікання залежить від розміру пиріжків.

Збитень – сучасний рецепт з імбиром

Збитень

Інгредієнти:

  • вода – 1 л
  • мед – 200-300 г
  • корінь імбиру тертий –  1 ст. л.
  • м’ята сушена – 1 ч. л.
  • кориця –  0,5 ч. л.
  • бодян –  1 шт.
  • лимон – 1 шт.
  • яблуко – 1 шт.

Як приготувати збитень з імбиром:

  1. В емальовану каструлю вливаємо воду і додаємо мед. Доводимо до кипіння.
  2. Потім додаємо цедру лимона, нарізане кубиками яблуко, усі прянощі, м’яту та імбир.
  3. Доводимо напій до кипіння і готуємо 2 хвилини. Потім залишаємо накривши кришкою на 10 хвилин.
  4. Збитень проціджуємо. Подаємо у склянках або чашках з лимоном. Смачного!

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-24 15:15:01