Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Куліш: рецепт польової козацької каші

Здавна українська кухня відома своєю різноманітністю та багатством смаків. Однією з найбільш популярних та символічних страв є куліш.

Куліш – це не просто страва, він – частина української ідентичності, традицій та культури.

Що ж входить в рецепт кулешу? У класичному рецепті приготування це – пшоняна каша з м’ясом, яку готують зі шкварками та цибулею. Іноді у куліш додають моркву.

Зараз дивляться

Традиційно куліш готували у казані на відкритому вогні. Проте в різних регіонах України існують власні варіації цієї страви куліш.

Як приготувати куліш

Пшоно може мати гіркуватий присмак, тому його варто перед приготуванням добре промити 4-6 разів холодною водою. Потім можна крупу залиши окропом та залишити на 5-10 хвилин.

Інгредієнти:

  • пшоно – 2 склянки
  • сало свіже або підчеревина – 100 г
  • м’ясо (свинина, телятина чи курка) – 400 г
  • цибуля – 2 шт.
  • морква (не обов’язково) – 1 шт.
  • вода – 2-2,5 л
  • лавровий лист – 2 шт.
  • сіль, мелений чорний перець – до смаку
  • зелень – для прикрашання

Рецепт кулешу покроково:

  1. Пшоняну крупу гарно промиваємо у холодній воді до прозорості.
  2. Сало або підчеревину нарізаємо маленькими кубиками (це краще робити, злегка підморозивши) і викладаємо у пательню. Смажимо, іноді помішуючи, до шкварок.
  3. Шкварки прибираємо, а на жиру смажимо нарізане кубиками м’ясо.
  4. Обсмажене м’ясо прибираємо. На жиру смажимо нарізану кубиками почищену цибулю та моркву до напівготовності.
  5. Воду вливаємо у каструлю, додаємо лавровий лист, 2 ч. л. солі, перекладаємо пшоно і доводимо до кипіння.
  6. Викладаємо шкварки та м’ясо, готуємо 30 хвилин.
  7. Потім додаємо обсмажені овочі, солимо та перчимо і готуємо ще, на повільному вогні при закритій кришці, близько 10 хвилин.

Страву подаємо гарячою, посипавши нарізаною зеленню. Отже, козацький куліш – страва смачна, апетитна та дуже поживна. Варто приготувати. Смачного!

У куліш можна додати різноманітні інгредієнти, щоб розширити його смакові можливості та зробити страву більш насиченою.

Ось кілька ідей:

  • Риба. Якщо з якихось причин ви не вживаєте м’ясо, куліш можна приготувати з рибою. Бажано брати філе морської або річної риби (сухого заморожування).
  • Гриби. Додавання свіжих або сушених грибів надасть страві додаткового смаку та аромату.
  • Овочі. Наприклад, болгарський перець, картопля, помідори, пастернак чи селера можуть бути чудовим доповненням до кулешу.
  • Прянощі та спеції. Додавання різних прянощів, таких як кмин, паприка, карі чи зіра збагатить смак страви та надасть їй нових відтінків.

Загалом, додавання різних інгредієнтів у куліш може дозволити вам експериментувати зі смаками та створювати свої апетитні версії цієї традиційної української страви.

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-03-29 15:37:04