Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Віра, Надія, Любов та мати їхня Софія 2024: історія, традиції та заборони свята


Згідно з новим церковним календарем віряни-християни 17 вересня шанують трьох святих дівчат – Віру, Надію, Любов та їхню мати Софію (30 вересня за старим стилем). Язичники стратили їх за те, що вони не зреклися Ісуса Христа, а мати не змогла пережити таке горе.

Віра, Надія, Любов та мати їхня Софія – історія свята

Віра, Надія, Любов та їхня мати Софія жили в II столітті в Римі. Софія була вдовою і глибокою вірянкою. Доньок вона назвала на честь трьох головних християнських чеснот.

Віра, Надія і Любов виховувалися в любові до Бога і не прив’язувалися до земних благ.

Відомості про святу Софію та її доньок відсутні в найдавніших мартирологах і перші згадки про них відносяться до VII століття. Коли почалося переслідування християн, мати з доньками ув’язнили й відправили на суд до імператора.

Правитель вимагав, щоб вони відреклися від віри і повернулися до ідолопоклонництва. Однак його погрози не зломили дівчаток з мамою.

Імператор наказав піддати доньок Софії тортурам. Вони перенесли їх і загинули, тільки будучи обезголовленими чи зарубаними. На день смерті Вірі було 12 років, Надії — 10 і Любові — 9. Імператор віддав понівечені тіла доньок Софії, вона з почестями поховала їх, а сама провела в молитві три дні біля їх труни й померла.

Віра, Надія, Любов та мати їхня Софія – традиції свята

Наші предки вірили, що цей день жінкам слід починати з гучного плачу, який є певним оберегом. Також шанували матір дівчаток, яка не витримала болю і загинула.

Також необхідно ходити до церкви та ставити свічки. Особливо роблять це заміжні жінки, щоби зберегти спокійну атмосферу вдома. Крім того, одну свічку забирали додому. Опівночі її треба було встановити в середині хлібного короваю, спеціально для цього виставленого на стіл, запалити та вимовити цілих 40 разів поспіль заповітні слова про те, щоб всяке зло зникало, а спокій в родині прибував.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вранці також потрібно нагодувати родину  тим хлібом. Важливо – не викидати його!

Віра, Надія, Любов і їхня мати Софія – заборони на свято

  • Не можна свариться, лаятися і конфліктувати.
  • Не варто бажати комусь зла.
  • Не можна виконувати брудну і важку роботу.
  • Не варто проводити весілля, вінчання, заручини.
  • Не слід з’ясовувати стосунки.
  • Не можна викидати залишки їжі.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-17 07:20:44