Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Обрізка інжиру восени: основні правила та терміни


Останнім часом популярність інжиру в Україні зростає. Багато садівників висаджують цю рослину на присадибних ділянках, щоб отримати смачнючі плоди, вирощені власними руками.

Інжир належить до теплолюбних тропічних культур, тому він потребує особливого догляду. Як правильно обрізати інжир восени — читайте на Фактах ICTV.

Обрізка інжиру восени: основні правила

Багато хто вважає інжир екзотичною рослиною. Для вирощування та отримання плодів в Україні рослині необхідно забезпечити належний догляд і надійне укриття на зиму.

Серед догляду обов’язково має бути осіння обрізка інжиру. Її завдання — зберегти якнайбільше здорових молодих гілочок та видалити всі старі пагони.

У відкритому ґрунті рослину вирощують як чагарник. За рік він швидко відростає та радує високими врожаями. Але якщо кущ інжиру дуже загущений, хорошого результату на наступний рік ви не отримаєте.

Кущ інжиру необхідно формувати так, щоб навесні середина рослини добре провітрювалася й на неї потрапляло багато сонячного проміння. Якщо кущ буде густий й вкриється пишним листям, то сонячним променям буде важче дістатися до плодів.

Обрізати інжир краще у другій половині осені, коли більша частина листя опаде, а пагони добре визріють. Зазвичай цей період припадає на листопад.

Залежно від віку, існує декілька методів обрізки інжиру. Для молодих дерев спочатку здійснюється формування крони, далі проводять санітарну та омолоджувальну обрізку.

Як обрізати інжир восени для формування крони

Найчастіше для інжиру використовують віяловий спосіб обрізки. Саме він дозволить отримати максимальний урожай навесні.

  • Після одного року на рослині залишають три відростка — один вертикальний і два горизонтальних.
  • На другий рік на інжирі необхідно вкоротити горизонтальні пагони на три бруньки і підв’язати їх до стовбура.
  • На третій рік пагони, які розвинулися в минулому році, вкоротити на три бруньки, також трохи обрізати вертикальну гілку.

Після формування скелета дерева подальша обрізка вже не потрібна. В подальшому знадобиться тільки видалення слабких, промерзлих і занадто старих гілок.

Також можна застосовувати штамбовий спосіб. Він підходить для більш холодного клімату й дозволяє сформувати кущ, який легко можна вкрити на зиму. Для цього варто залишити штамб довжиною 45-90 см і 3-4 рівномірно розташованих гілки. Після цього залишають 10 гілок, що відходять від стовбура.

Санітарна обрізка інжиру восени

Така обрізка передбачає видалення всіх хворих, сухих і дуже молодих гілок. Восени крону необхідно максимально прорідити, щоб навесні сонце рівномірно освітлювало всі пагони і суцвіття.

Під час осінньої обрізки потрібно видалити пагони, що перехрещуються, бо вони будуть перекривати один одного й заважати плодоношенню. Також рекомендується зрізати занадто потужні й загущені пагони, оскільки вони будуть уповільнювати плодоношення й забирати поживні речовини.

Омолоджувальна осіння обрізка інжиру

Якщо інжир старий, то необхідно вкоротити гілки до другої  бруньки, причому вона повинна розташовуватися точно під зрізом.

Щоб не піддавати дерево великому стресу, фахівці радять проводити обрізку в кілька етапів. В один рік обрізають одну половину гілок, а в другий рік вкорочують іншу половину.

Обрізка проводиться гострим чистим інструментом. А місця зрізів необхідно одразу обробити садовим варом, щоб запобігти поширенню інфекції.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Зверніть увагу! Обрізати рослину краще в рукавичках. Оскільки всередині гілочок є досить агресивне біле молочко. При потраплянні на шкіру воно може викликати опіки.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-16 19:36:54