Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Зеленський назвав проблеми для проведення виборів в Україні у 2024 році

Фото: Офіс президента

Президент Володимир Зеленський озвучив головні проблеми для проведення президентських та парламентських виборів в Україні у 2024 році. Серед головних проблем – безпека, кошти та неможливість забезпечити волевиявлення усіх військових та мешканців тимчасово окупованих територій.

Про це глава держави заявив під час публічної дискусії на форумі Ялтинська Європейська Стратегія (YES) 2023.

– Ми повинні зробити все, щоб наші військові, які в окопах, голосували, які на першій лінії. Тобто вони відстоюють права людей, а самі не будуть мати права голосувати. Це неможливо, – сказав він.

Також, за його словами, питання безпеки є однією з найголовніших проблем, оскільки відкритими залишатимуться питання безпеки на виборчих дільницях, включно із міжнародними спостерігачами, яким, ймовірно, доведеться приїжджати у прифронтову зону.

Зараз дивляться

– Для нас головним є не провести вибори, а визнати їх. Для нас є дуже важливим визнання світом. Бо ми демократично країна і за це воюємо. Тому визнання і легітимізація виборів є дуже важливою, – сказав він.

Окремо президент каже, що важливим питання є забезпечення голосування українців, які знаходяться за кордоном. Тієї інфраструктури посольств і консульств, яка сьогодні існує, не буде достатньо, каже глава держави, оскільки за кордоном перебувають мільйони українців.

Зокрема, Володимир Зеленський озвучив проблему фінансування, оскільки буде виглядати, наче Україна витрачає гроші на вибори, а не на зброю.

Таким чином, зі всіма озвученими проблемами “можна жити, можна щось придумати”, але найскладнішим питанням є забезпечення волевиявлення людей на тимчасово окупованих територіях.

– Як люди, які сьогодні не тут, будуть обирати, як вони житимуть тут, – заявив він.

Володимир Зеленський додав, що якщо цей парламент буде голосувати за проєкти законів, які потрібні для руху України в ЄС, то це додатковий аргумент подумати про доцільність вибрів під час війни.

Нагадаємо, наступні вибори на посаду президента та до переобрання Верховної Ради України мали б відбутися 2024 року. Втім, законодавство України не передбачає проведення виборів під час дії воєнного стану.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-09-09 23:52:50