Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Трамп у суді не визнав своєї провини у справі про секретні документи

45-й президент Сполучених Штатів Дональд Трамп не визнав себе винним у звинуваченнях у недбалому поводженні з секретними файлами у федеральному суді Маямі, штат Флорида.

Як пишуть американські медіа, зокрема й The New York Times, Трамп є першим президентом США (нинішнім або колишнім), проти якого було висунуто обвинувачення у федеральній кримінальній справі.

На засіданні суду у Флориді колишній американський лідер не визнав себе винним за жодним із 37 пунктів у справі про секретні документи. Крім того, Дональд Трамп заперечує і перешкоджання зусиллям уряду щодо повернення цих документів.

Це був другий раз, коли Трамп постав перед судом цього року, але у вівторок, 13 червня, судовий розгляд був більш серйозним.

– Ми, безумовно, визнаємо себе невинними, – сказав судді адвокат Тодд Бланш.

Один із підсудних, Волт Наута – близький помічник Дональда Трампа, обвинувачений за шістьма пунктами кримінальної справи – сидів за одним столом із колишнім президентом. Трамп не звертався безпосередньо до судді, зрідка нахиляючись, щоб поговорити з одним зі своїх адвокатів.

На протилежному боці зали сиділа вся команда обвинувачів, включно зі спеціальним адвокатом Джеком Смітом, який оголосив про обвинувальний висновок минулого тижня.

76-річному колишньому президенту дозволили покинути суд без будь-яких обмежень на внутрішні або міжнародні поїздки.

Прокурори повідомили судді Джонатану Гудману, що обвинувачений не вважається загрозою втечі.

Водночас Дональду Трампу заборонили обговорювати справу з Наутою.

Після слухань республіканець показав прихильникам великий палець догори, коли його кортеж від’їжджав від будівлі суду.

Він і його охорона попрямували прямо до Версаля, популярного кубинського ресторану в Маленькій Гавані в Майамі, де його зустрів натовп прихильників, які вишикувалися в чергу, щоб сфотографуватися з колишнім президентом.

Трамп також взяв участь у молитві з деякими відвідувачами ресторану, і йому наспівували привітання з Днем народження “Happy Birthday to You” напередодні його 77-річчя в середу.

Трамп і секретні документи

Звинувачення, які були оприлюднені в п’ятницю, були висунуті після того, як у серпні 2022 року агенти ФБР виявили понад 100 документів із секретними позначками в приватному маєтку Дональда Трампа в Мар-а-Лаго у Флориді.

У них нібито містилася інформація про оборонний і збройовий потенціал США та іноземних держав, а також плани можливої відплати у відповідь на іноземний напад.

Прокурори звинувачують його в тому, що він приховав ці файли, зберігаючи деякі з них у бальному залі та ванній кімнаті, і вступив у змову з помічником, щоб перешкодити розслідуванню ФБР.

В інтерв’ю іспаномовній радіопрограмі в понеділок пан Трамп звинуватив адміністрацію Байдена у використанні правоохоронних органів проти нього.

Згідно з протоколом, Міністерство юстиції, федеральне агентство, що забезпечує дотримання законів США, має діяти незалежно від Білого дому. Минулого тижня президент США Джо Байден сказав: “Я жодного разу – жодного разу – не пропонував департаменту юстиції, що вони мають робити”.

Експерти в галузі права кажуть, що кримінальні звинувачення можуть призвести до значного тюремного терміну, якщо пана Трампа буде засуджено. Однак він присягнувся продовжувати свою президентську кампанію незалежно від вироку.

Виступ Трампа в суді від 13 червня став другим менш ніж за три місяці. У квітні він постав перед судом у Нью-Йорку за звинуваченням у фальсифікації ділової документації для виплати грошей порнозірці.

Суд перед виборами

Нагадаємо, раніше Дональд Трамп оголосив про те, що він висуває свою кандидатуру в президенти США від Республіканської партії на виборах 2024 року.

Юридичні проблеми Трампа, схоже, не зменшили його підтримку серед виборців-республіканців.

Опитування, проведене американським партнером Бі-бі-сі, компанією CBS, засвідчило, що 76% ймовірних республіканських виборців, які беруть участь у праймеріз, більше занепокоєні тим, що обвинувальний висновок має політичне підґрунтя, ніж тим, що документи становлять загрозу національній безпеці.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-06-14 01:33:42