Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Питання про членство України стане однією з найгарячіших точок на саміті НАТО – CNN

Президент США Джо Байден і його команда ведуть важливу розмову з іншими членами НАТО про те, як і коли Україна може приєднатися до Альянсу.

Про це повідомляє CNN.

Питання членства України в НАТО – одне з кількох питань, які обговорюватимуть лідери країн-членів Альянсу під час зустрічі у Вільнюсі в середині липня. Також обговорюватимуться нові зобов’язання щодо оборонних витрат і наступник Генерального секретаря Єнса Столтенберга, який планує залишити свою посаду восени.

– Водночас саме питання членства України стане однією з найбільш гарячих точок для групи, яка зуміла залишитися напрочуд згуртованою в умовах неспровокованого російського вторгнення, – йдеться у матеріалі.

CNN пише, що деякі члени Альянсу, особливо ті, що розташовані ближче до України і Росії, виступають за більш конкретний шлях приєднання Києва до НАТО після закінчення війни.

– Інші європейські чиновники, особливо в Західній і Південній Європі, стверджують, що прискорений вступ України до НАТО може бути занадто провокаційним і що це може бути надзвичайно ризикованою грою для Альянсу, навіть якщо бойові дії закінчаться. Особливо, якщо Росія все ще претендує на українську територію, – додають журналісти.

Байден і члени його адміністрації залишилися прихильниками нинішньої позиції Альянсу, згідно з якою Україна врешті-решт вступить до НАТО, але без будь-якої визначеності щодо того, коли це станеться.

Зазначено, що ці розбіжності викликали термінові дискусії напередодні саміту.

Раніше президент Володимир Зеленський заявив, що не бачить сенсу брати участь у Вільнюському саміті НАТО цього літа, якщо Україна не отримає там чітких сигналів щодо майбутнього членства.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-06-15 10:31:41