Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Котін пояснив, наскільки все серйозно

На сьогодні немає інформації про замінування саме обладнання Запорізької атомної електростанції, відомо лише про периметр станції та під’їзні шляхи.

Про це заявив в ефірі телемарафону Єдині новини заявив президент Енергоатома Петро Котін, говорячи про масштаби замінування ЗАЕС окупантами.

– Ми знаємо, що станція замінована, і це стосується периметру та під’їзних шляхів до ЗАЕС. Фактів того, що заміновано обладнання станції, у нас немає на сьогодні. Це можливо, але про це ми дізнаємося, коли зайдемо на її територію, – наголосив він.

За його словами, після деокупації першими на територію станції зайдуть військові та бійці ДСНС, на яких чекає дуже важка і тривала робота з розмінування.

– Після цього ми будемо заходити на ЗАЕС та оцінювати збитки. Вже є погоджена програма, як будемо це робити, поступово відновлювати безпеку всіх систем та обладнання, щоб блоки можна було надалі експлуатувати, з- додав Котін.

Президент Енергоатома також розповів про ситуацію з українським персоналом, який залишається на АЕС.

Він зауважив, що до захоплення станції там працювало 11 тис. людей, а після – близько 5 тис. виїхали на підконтрольну Україні територію, але решта залишається в районі Енергодару та Запорізької АЕС, з яких до 3 тис. підписали контракти з Росатомом.

– Усі інші знаходяться або в місті, або продовжують працювати на станції. Це близько 3 тис. осіб. Ще 200 із них мають можливість продовжувати працювати на станції, тому що окупантам нема ким їх замінити. Інші люди знаходяться вдома і продовжують отримувати зарплату, тому що вони наші працівники, і їм просто заборонено вхід на станцію, – пояснив Котін.

Напередодні жителям Енергодара порадили виїхати з міста, оскільки ситуація на Запорізькій АЕС може вийти з-під контролю у будь-який момент.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-06-08 10:38:05