Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Як правильно пити яблучний оцет – поради нутриціолога

Яблучний оцет – продукт натурального походження, який отримують шляхом зброджування яблук. Про те, в чому користь цього продукту та як правильно пити яблучний оцет, Фактам ICTV розповіла нутріціолог та експерт anti-age Анна Федоренко.

Яблучний оцет: навіщо його п’ють і яка користь для організму

Нутриціолог пояснила, що яблучний оцет не містить жодних корисних і поживних вітамінів, мінералів або якихось біологічно активних речовин. В ньому є єдина речовина – яблучна кислота, яка є його основою.

За словами Анни Федоренко, сьогодні застосування яблучного оцту широке. Це пов’язано з поширеною версією про те, що люди можуть мати два стани організму:

Зараз дивляться

  • алкалоз – підвищена лужність;
  • ацидоз – підвищена кислотність.

– Дуже багато людей зараз намагаються підвищити лужність свого організму. Водночас від алкалозу, виявляється, страждає величезна кількість людей. І нічого хорошого в цьому немає, – розповіла нутріціолог.

Тобто коли у людини сіпається око, вона думає, що, найімовірніше, це відбувається або на нервовому ґрунті, або через дефіцит кальцію чи магнію. Пацієнт купує або таблетки, або БАДи, але результату не отримує, тому що насправді очний тик – це сигнал про те, що у нього дуже висока кількість лугу в організмі.

– Ситуація ускладнюється тим, що правильно виміряти рівень лужності в організмі практично неможливо, бо коли біологічний матеріал (слина, сеча чи кров) стикаються з повітрям, одразу починається окислення й результати спотворюються, – пояснила Анна Федоренко.

Дуже часто алкалоз спостерігається у людей, які у великій кількості вживають білкову їжу. Наприклад, це бодибілдери в період так званого сушіння, коли вони замінюють їжу білковими коктейлями 2-3 рази на день і повністю прибирають з раціону жири.

Ознаки алкалозу:

  • підвищений тиск;
  • невралгія;
  • очний тик;
  • судоми гомілки;
  • незрозуміла слабкість та головний біль;
  • погіршення уваги та концентрації;
  • порушення функцій нервової системи до епілептичних нападів;
  • нудота, блювота;
  • почастішання дихання;
  • порушення свідомості до коми;
  • порушення ритму серця.

За словами Анни Федоренко, ідеальний продукт, який може допомогти при алкалозі – це яблучний оцет. Якщо поєднувати це з харчовою білковою паузою (відмовою від тваринного білка 1-2 рази на тиждень), то організм може швидко прийти в норму.

Як правильно пити яблучний оцет

Ph кислоти, що міститься в яблучному оцті — 2,5. Це ідеальний показник Ph, який збігається з нормальною кислотністю шлункового соку у людини, тому його вживання є абсолютно безпечним, стверджує нутриціолог.

– Для багатьох це буде парадоксально, але коли трапляється напад печії, потрібно випити не лужний продукт, а 2 чайні ложки яблучного оцту, – радить Анна Федоренко.

У віці 40-60 років у людини знижується кислотність шлункового соку, тобто стає більш лужним. Саме тому з віком найчастіше хочеться квашеної капусти, лимонів, якихось кисліших продуктів. Так людина інтуїтивно добирає те, чого не вистачає в організмі. У цьому можливості організму засвоювати вітаміни, мінерали і особливо кальцій погіршуються.

– Коли у шлунковому соку недостатньо кислоти, то кальцій не засвоюється та відкладається у м’яких тканинах. В результаті людина стає млявою, їй важко рухатися, присідати і бігати, виникає хронічна апатія та втома. Водночас кістки та суглоби відчувають дефіцит кальцію. Як наслідок, починаються артрити, артрози, порушується постава та хода. Це добре видно у людей похилого віку, яким з віком все важче рухатися, – розповіла нутриціолог.

Щоб уникнути цих негативних наслідків, Анна Федоренко радить комплексну профілактику алкалозу:

  1. Комплекс мікроелементів К2Д3, який потрібно приймати щонайменше два роки.
  2. Яблучний оцет – 2 чайні ложки на 40 мл теплої води двічі-тричі на день.

Чи допоможе схуднути яблуневий оцет

– Другий найважливіший позитивний ефект від оцтової кислоти – це зниження рівня глікемічного індексу продуктів, тобто відмінна профілактика цукрового діабету, ожиріння, інсулінорезистентності та метаболічного синдрому, – розповіла Анна Федоренко.

Нутриціолог пояснила, що оцет є буферною подушкою між короткими вуглеводами та організмом, тобто знижує їхній глікемічний індекс. Тому під час вживання яблучного оцту спочатку знижується рівень глюкози в крові, а потім починає зменшуватись кількість жирових відкладень у печінці.

Як наслідок, зменшується апетит, а почуття голоду перестає бути яскраво вираженим. І найголовніше, що в людини пропадає непереборний потяг до солодкого.

Ще один важливий момент прийому яблучного оцту – компенсація наслідків одноманітного раціону харчування.

– Справа в тому, що зараз більшість людей постійно вживають однакову їжу. Мало хто вносить різноманітність у своє меню. І ось через цю одноманітну їжу організм перестає виробляти весь спектр ферментів. Тому коли людина раптом з’їдає щось нове, ця їжа в неї не перетравлюється через відсутність потрібних ферментів, яких, до речі, у здорової людини виробляється понад 1 900 видів. А яблучний оцет допомагає нам без застосування лікарських засобів перетравлювати їжу, – пояснила Анна Федоренко.

Незважаючи на велику користь, яку може принести людині вживання яблучного оцту, нутриціолог відзначила, що для цього продукту існує низка протипоказань. 

Яблучний оцет протипоказаний за таких захворювань:

  • виразка шлунку;
  • гастрит у гострій фазі;
  • синдром Золлінгера-Еллісона;
  • пухлини підшлункової залози та тонкого кишечника.

Тому якщо людина має якісь захворювання, потрібно попередньо проконсультуватися з лікарем, щоб уникнути негативних наслідків.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-01-10 19:08:52