Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Харчова безпека на кухні, де мікробів найбільше — мікробіолог

Мікробіолог Олена Лівінська на майданчику онлайн-ресурсу доказової медицини Бережи себе пояснила, у яких куточках кухні причаїлося найбільше мікробів і яких саме. Чи варто їх боятися і що робити, щоб вони не становили небезпеки.

Дезінфекція

– Перше і найголовніше, що варто пам’ятати про мікроорганізми в домі загалом: чистота – це добре, але стерильність – не на користь. До того ж її практично неможливо домогтися, – каже експерт.

Річ у тім, що, за словами мікробіолога, коли ми намагаємося дезінфікувати поверхні навколо нас, деякі бактерії справді зникають, проте на їхнє місце завжди приходять інші – стійкіші та, можливо, небезпечніші.

Тож прибираючи вдома, на кухні зокрема, не варто захоплюватися засобами з дезінфекційним ефектом. Звичайної води або мильного засобу (за потреби) буде цілком достатньо. Не варто віддавати перевагу засобам, що обіцяють убити всі мікроби.

Зараз дивляться

Сирі продукти

Як зазначила фахівчиня, слід бути особливо уважними із сирим м’ясом, рибою та яйцями – для них завжди має бути окремий посуд і дошки, які потім ретельно мити з мийним засобом.

У сирому вигляді ці продукти можуть містити потенційно небезпечні мікроорганізми, зокрема бактерії фекального походження.

Тож під час приготування страв кладемо ці продукти в окремий посуд, який потім ретельно миємо. Також немає особливого сенсу мити в раковині м’ясо перед приготуванням – бактерії з нього все одно не змиються, а більше розбризкаються по поверхнях.

Пліснява на продуктах

Ознаки плісняви на продуктах – дуже маленька частина великого міцелію, яким уже поросли хліб, овоч або банка з соусом, пояснила Олена Лівінська. Тож, за її словами, просто відрізати уражений шматок – не варіант, оскільки уражена грибом частина зацвілого продукту значно більша.

Якщо зацвіло варення, то слід викидати всю банку. Це не лише несмачно, а й може бути небезпечно, адже деякі штами плісняви продукують токсини, якими можна отруїтися.

Кухонні рушники

Залежно від режиму нашої активності на кухні, а також від продуктів, з якими ми маємо справу, рушники можуть забруднюватися по-різному. Однак, як правило, у процесі кухонної діяльності ми витираємо рушником не завжди ретельно вимиті руки. Особливо це актуально, коли маємо справу з яйцями, м’ясом і рибою.

Кухонні губки

Губки завжди вологі та містять залишки їжі. Майже завжди з них можна сіяти кишкову паличку. Тому кухонні губки слід регулярно міняти (принаймні раз на тиждень), добре вимивати і, найголовніше, просушувати: губка не повинна лежати мокра на дні раковини.

Порядок у холодильнику

Температура в холодильнику досить низька, щоб розмноження більшості мікроорганізмів істотно сповільнювалося. Однак для плісняви оптимальна температура нижча – саме вона, головним чином, є причиною псування продуктів у холодильнику.

Після того, як ви позбулися зіпсованих продуктів, за ними слід обов’язково прибрати, щоб спори плісняви не псували інші продукти.

Обираємо якісні спеції

Доволі неочевидний факт – спеції часто бувають джерелом мікробіологічного (і не тільки) забруднення. Вони можуть містити важкі метали та сторонні речовини. За деякими моніторинговими даними до 8% спецій містять сальмонелу.

Тому потрібно бути уважними до походження прянощів і виду, в якому вони продаються. Віддавайте перевагу спеціям, що проходять попередню термообробку. Особливо це актуально під час додавання спецій до готових страв, наприклад салатів тощо.

Джерело: Бережи себе

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-03-04 11:36:08