Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Не найбезпечніший варіант: експерти пояснили, чому бутельована вода шкідлива


Мільйон пластикових пляшок води споживається кожної хвилини у всьому світі. Фахівці запевняють, що це може шкодити здоров’ю.

Чому бутельована вода шкідлива

Експерти з Катару стверджують, що вода з пластикових пляшок часто не відповідає суворим стандартам безпеки. Вона може містити шкідливі речовини, які виділяються із бутлів.

У складі приблизно 10%-78% є забруднювачі, зокрема мікропластик. Він порушує імунну систему, змінює рівень холестерину в крові та провокує окислювальний стрес.

Фталати та бісфенол А (BPA), що також можуть міститися в пластику, спричиняють високий тиск, серцево-судинні хвороби, діабет і ожиріння.

Вплив на екологію

До того ж бутельована приносить значну шкоду для екології. Пластикові пляшки становлять 12% всіх пластикових відходів у світовому океані.

Лише 9% пляшок від води переробляється, решта потрапляє на сміттєзвалища, сміттєспалювальні заводи або вивозиться до країн з низьким доходом для утилізації.

Під час виробництва пластикових пляшок також відбуваються викиди парникових газів. Це сприяє зміні клімату.

Фахівці закликають уряди інвестувати в розвиток інфраструктури безпечної питної води, особливо в країнах із низьким і середнім рівнем доходу.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: BMJ Global Health

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-28 15:58:21