Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Насильство над дітьми у реабілітаційному центрі на Львівщині: відкрито кримінальну справу

Фото: Pexels

На Львівщині директора навчально-реабілітаційного центру запідозрили у насильстві та знущаннях над вихованцями, зокрема сексуального характеру. В закладі перебувають діти-сироти, діти позбавлені батьківського піклування та з особливими освітніми потребами.

Про це повідомив Дмитро Лубінець, уповноважений Верховної Ради з прав людини.

Знущання з дітей на Львівщині: що відомо

За словами Дмитра Лубінця, після отримання інформації щодо можливого фізичного, психологічного та сексуального насилля над дітьми він ініціював моніторинговий візит, до якого долучилися представники Національної соціальної сервісної служби України та психологи з Благодійного фонду Голоси Дітей, СОС Дитячі Містечка та Офіс дітей та молоді ДійМО.

Омбудсмен зауважує, що зафіксовані свідчення дітей про те, що директор закладу здійснював дії сексуального характеру стосовно дівчат, принижував їх та погрожував побиттям та поміщенням до психлікарні за погану поведінку чи порушення розпорядку дня.

– Діти скаржились, що їм систематично говорили: Ти нікому не потрібен/-а, Твої батьки алкаші, Ти хворий/-а, З тебе нічого доброго не вийде. Ставлення працівників на чолі з директором до дітей як до хворих, недієздатних — у них діагноз, вони неадекватні, що унеможливлювало їхній подальший розвиток та реабілітацію, – розповів Дмитро Лубінець.

За словами омбудсмена, останні пів року діти та інші особи в їхніх інтересах зверталися до Національної поліції, місцевої служби у справах дітей та департаменту освіти, проте не було жодної реакції.

– Навпаки, за кожну скаргу на умови утримання чи поведінку працівників закладу отримували побиття палками та приниження, – говорить Дмитро Лубінець.

Наразі на місці працюють поліціянти та прокуратура, фіксують факти порушення. Відкрито кримінальне провадження, зокрема за частиною 3 статті 153 Кримінального кодексу України (сексуальне насильство щодо неповнолітньої особи), заявив Лубінець.

Уповноважений Ради з прав людини зауважив, що всі діти, які надавали свідчення, зараз перебувають у безпеці.

Реакція омбудсмена

З понеділка Дмитро Лубінець ініціює проведення наради із залученням представників Львівської ОВА, правоохоронних органів та профільних міністерств щодо ситуації зі знущанням з дітей.

– Я буду контролювати, щоб слідство неупереджено та швидко перевірило факти, виявленні під час моніторингового візиту, та було на стороні захисту прав та найкращих інтересів дитини. І результатом буде притягнення до відповідальності кожного, хто став кривдником дітей чи не реагував, знаючи про порушення, – наголосив омбудсмен.

Що кажуть у поліції Львівщини

У коментарі Фактам ICTV начальниця ГУ Нацполіції у Львівській області Світлана Добровольська зауважила, що наразі всі обставини з’ясовуються. Згодом громадськість поінформують про результати.

Насильство над дітьми – прокуратура відкрила провадження

За процесуального керівництва ювенальних прокурорів Пустомитівської окружної прокуратури Львівщини розпочато досудове розслідування за фактом сексуального насильства щодо неповнолітньої особи (ч. 3 ст. 153 КК України).

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Досудове розслідування проводить Львівське райуправління поліції №2 Головного управління Нацполіції області, розповіли в Офісі генпрокурора.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-28 15:00:36