Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Тренд на девальвацію пройшли: яким буде курс долара у жовтні 2024

Курс долара у жовтні навряд чи буде відрізнятися від курсу у вересні. Україна вже пройшла основний девальваційний шлях гривні.

Що очікувати від долара у жовтні 2024 року – у коментарі Фактам ICTV розповів президент Асоціації українських банків Андрій Дубас.

Прогноз курсу долара на жовтень

За словами Андрія Дубаса, у жовтні курс долара може коливатися у діапазоні 41,3 – 41,4 грн.

– Основний девальваційний тренд ми пройшли, починаючи з травня і до середини літа, коли готівковий курс долара з позначки 39,5 грн перевалив 40 грн і мало не піднявся до 42 грн. Але потім Національний банк скоригував курс і сьогодні ми маємо 41,3-41,4 грн, – зауважив Андрій Дубас.

Нацбанк на сьогодні має достатні золотовалютні резерви, які дозволяють йому бути основним продавцем валюти й забезпечувати попит, який маємо на ринку. Політика керованої гнучкості Національного банку продовжується. Тобто в якийсь момент НБУ може продати більше, в якийсь момент може продати менше. І з огляду на певні сезонні фактори волатильності Національний банк і витрачає золотовалютні резерви.

На думку президента Асоціації українських банків Андрія Дубаса, курс долара на кінець року прогнозується в діапазоні 41,3-41,7 грн.

Коливання курсу долара у жовтні

На думку експерта, діапазон коливань курсу долара у жовтні не перевищить поточні 0,2 – 0,3 грн.

– Я думаю, що цей діапазон у вересні, тобто 41,1-41,4 грн, можна очікувати в різні періоди протягом жовтня, – зауважив президент Асоціації українських банків.

Що може вплинути на курс долара в Україні

Андрій Дубас вважає, що на курс валют в Україні на кінець року можуть мати вплив результати президентських виборів у США (5 листопада).

– Це такий момент, який може спрацювати як і в плюс, так і в мінус. І це очікування трохи насторожує, – наголошує експерт.

Також на курс валют в Україні може вплинути й переговорний процес щодо закінчення війни, адже на сьогодні ми покращуємо свої переговорні позиції. Крім того, успіхи наших Сил оборони у Курській області теж мали позитивну тенденцію на економіку.

– Вся ця історія із Суджею (на Курщині) позитивно відбилась, бо оптимістичні настрої дозволяють людям більш впевнено дивитися у майбутнє. Якщо ти відчуваєш, що ситуація покращується, або твої переговорні позиції покращуються, чи військові позиції, то, звичайно, що можна трішечки послабити напругу, – зауважує Андрій Дубас.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Нагадаємо, що у затвердженому Кабінетом міністрів України проєкті держбюджету на 2025 рік закладено курс долара – 45 грн.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-28 14:04:54