Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Масовий вибух пейджерів у Лівані та Сирії: чи є українці серед постраждалих і як це могло статися

Фото: Факти ICTV

На території Лівану та Сирії масово вибухнули пейджери, внаслідок чого постраждали понад 1,2 тис. людей.

Вибух пейджерів у Лівані та Сирії

Як повідомляє видання The Wall Street Journal, пейджери вибухали в кишенях або руках нібито членів підтримуваного Іраном угруповання Хезболла. Це відбулося майже в одну мить 17 вересня.

Як стверджується, серед постраждалих нібито є посол Ірану в Лівані.

Джерело в Хезболлі розповіло, що сотні бойовиків мали з собою пейджери, які, ймовірно, зламали та дистанційно запрограмували на детонацію. За припущенням, могли вибухнути літієві батареї.

Ці пейджери були останньою моделлю, яку отримали бойовики Хезболли в останні місяці.

Водночас Хезболла почала звинувачувати Ізраїль, точніше зовнішню розвідувальну служба Моссад. Проте в Ізраїлі ніяк не коментували цей інцидент.

Чи є українці серед постраждалих у Лівані та Сирії

Як повідомляє Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки та оборони, ворожі Telegram-канали почали поширювати інформацію про нібито поранення першого секретаря посольства України в Лівані Миколи Хоменка внаслідок вибуху у Бейруті на території Лівану, але це фейк.

Верифікувавши інформацію в МЗС та посольстві України в Лівані, у ЦПД дійшли до висновку, що серед загиблих і поранених немає ні українських дипломатів, ні загалом громадян України.

– Такі фейки російська пропаганда поширює для того, щоб звинуватити Україну у співпраці з терористичними угрупованнями та посіяти недовіру з боку міжнародної спільноти, – вважають у Центрі протидії дезінформації.

Що таке пейджер і навіщо він потрібен

Пейджер – це приймач персонального виклику. Він може отримувати повідомлення, які посилаються пейджинговою мережею. Користувач може записувати прийняті повідомлення та переглядати у будь-який зручний час.

Саме пейджер є зручним, коли не потрібен двосторонній зв’язок. Наприклад, у разі виклику аварійних бригад, відсутності зв’язку та телефону, а також для сповіщення про можливу загрозу.

Порівняно зі стільниковим, пейджинговий зв’язок має низку переваг. Серед них:

  • дешевизна зв’язку та економія частотного ресурсу;
  • безпека – у пейджері є лише приймач та відсутній передавач, що ускладнює можливість виявити місцеперебування пристрою;
  • автономність – однієї батарейки вистачає приблизно на місяць роботи пейджера.

Як сотні пейджерів могли вибухнути одночасно

Експерти розповіли журналістам CNN теорії, як сотні пейджерів могли вибухнути одночасно.

Одна з теорій полягає в тому, що відбулося порушення системи кібербезпеки, через що літієві батареї пейджерів нібито перегрілися та вибухнули. Проте ця версія є дуже сумнівною.

Інша теорія полягає в тому, що це була атака на ланцюг постачання. Тобто пейджери могли підробити під час виробництва та транспортування.

Колишній аналітик розвідки Агентства національної безпеки США Девід Кеннеді розповів, що нібито вибухи, які видно на поширених відеозаписах, здаються занадто великими, щоб це було дистанційним і прямим зломом, який перевантажить пейджер і спричинить вибух літієвої батареї.

Девід Кеннеді вважає другу теорію більш правдоподібною.

– Більш імовірно, що у пейджери було закладено вибухівку. Швидше за все, вони здетонували лише після отримання певного повідомлення. Складність неймовірна. Для цього знадобилося б багато різних компонентів розвідки. Людський інтелект був би основним методом, який використовувався для цього, разом з перехопленням ланцюжка поставок, щоб внести зміни в пейджери, – стверджує експерт.

Напередодні міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант заявив, що військові дії в Лівані – це нібито єдиний спосіб відновити спокій на півночі Ізраїлю.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Водночас Сполучені Штати Америки застерегли Ізраїль від ескалації з Хезболлою. США висловлюють побоювання, що на кордоні Ізраїлю та Лівану розпочнеться повномасштабна війна.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-17 22:07:56