Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Астматичний статус: лікар пояснила, що це та причини його появи


Бронхіальна астма – хронічне захворювання дихальних шляхів. У деяких випадках хвороба може набути загрозливого для життя характеру. Такий стан відомий як астматичний статус. Він є одним із найбільш серйозних ускладнень недуги.

Факти ICTV запитали у лікаря-пульмонолога Лариси Прохорової, що таке астматичний статус та як допомагати людям у такому стані.

Що таке астматичний статус

Астматичний статус – це важка, тривала та небезпечна для життя форма нападу бронхіальної астми, яка не піддається стандартному лікуванню бронхолітиками (препаратами, що розширюють бронхи).

– У цьому стані дихальні шляхи залишаються значно звуженими. – пояснює лікарка.

Проявляється астматичний статус симптомами ускладненого дихання. Він може спричинити гіпоксію (нестача кисню) або гіперкапнію (накопичення вуглекислого газу в крові).

Чому виникає астматичний статус

Астматичний статус може виникнути, якщо лікування астми недостатнє або неправильно підібрано.

Різке припинення приймання глюкокортикостероїдів також може спричинити погіршення стану.

Вірусні або бактеріальні інфекції дихальних шляхів можуть провокувати погіршення астми та стати тригером для астматичного статусу.

Контакт з алергенами може спровокувати тяжкий напад астми.

– Стресові ситуації, фізичні навантаження чи сильні емоційні переживання теж можуть стати провокаторами стану, – зазначає експертка.

Призвести до нападу може контакт із хімічними або забруднювальними речовинами, які подразнюють дихальні шляхи.

Надмірне або неправильне використання інгаляторів короткої дії може призвести до погіршення стану.

Астматичний статус: невідкладна допомога

Невідкладна допомога повинна бути розпочата негайно за підозри на астматичний статус.

– Затримка в лікуванні може призвести до незворотних наслідків, зокрема дихальну недостатність та смерть, – наголошує лікарка.

Пацієнти з астматичним статусом зазвичай вимагають госпіталізації до палати інтенсивної терапії для проведення комплексного моніторингу та лікування.

Насамперед необхідно ​​забезпечити пацієнта киснем із високою концентрацією (до 100%) через маску чи носові канюлі.

Якщо людина не здатна дихати самостійно або виникають ознаки дихальної недостатності, може знадобитися інтубація і підключення до апарату ШВЛ.

У деяких випадках, особливо якщо напад астми супроводжується алергічною реакцією, може бути показане введення адреналіну внутрішньом’язово або внутрішньовенно.

– Необхідно постійно стежити за рівнем кисню в крові (сатурація), частотою дихання, рівнем вуглекислого газу та іншими показниками, щоби вчасно коригувати лікування, – розповідає фахівчиня.

Важливо контролювати артеріальний тиск та частоту серцевих скорочень. За потреби призначають препарати для підтримки гемодинаміки.

Якщо відомий тригер нападу, наприклад, алерген чи інфекція, його необхідно усунути. У разі інфекцій дихальних шляхів, можуть бути призначені антибіотики.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Для швидкого зняття запалення в бронхах за астматичного статусу, лікування проводять преднізолоном або метилпреднізолоном. Препарати починають діяти за кілька годин, тому цей спосіб використовують на ранніх стадіях терапії.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-17 18:44:46