Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Дим лісових пожеж впливає на мозок: учені виявили когнітивні порушення у дітей


Дослідження вчених Університету Колорадо в Боулдері показало, що кожен додатковий день перебування під впливом диму від лісових пожеж та інших твердих частинок забруднення повітря підвищує ризик психічних захворювань у дітей та молоді.

Дим від пожеж завдає шкоди не лише легеням, а й мозку

Дослідження охоплювало 10 тис. дітей віком від 9 до 11 років і було одним із перших у своєму роді.

Хоча вчені роками знали, що забруднене повітря може завдати шкоди здоров’ю легень і серця, вони лише нещодавно почали досліджувати його вплив на мозок, на когнітивні здібності та поведінку.

Так, тверді частинки діаметром менше 2,5 мікронів, можуть прослизати через гематоенцефалічний бар’єр, запалюючи тканини, пошкоджуючи клітини та викликаючи імунну відповідь, яка може викликати як гостру мозкову реакцію, так і тривале пошкодження мозку.

Було виявлено, чим більше днів молода людина чи дитина проводить на повітрі з рівнем забруднення дрібними частинками,  що перевищує допустимі рівні, тим більше ризиків ментальних змін у здоров’ї.

Від лісових пожеж, які тривають досить довго і які неможливо швидко загасити, потерпають багато країн, в тому числі й Україна. Останні повідомлення стосуються лісових пожеж поряд з Києвом і Харковом.

Збільшуються депресивні і тривожні розлади, суїциди

– Ми стикаємося з тим, що кількість госпіталізацій у зв’язку з депресією, спробами самогубства та психотичними епізодами збільшується у дні високого забруднення, – сказав Гаррі Смолкер, науковий співробітник Інституту когнітивної науки.

Більше того, науковець стверджує, що коли вагітні жінки піддаються впливу високих рівнів твердих частинок, їхні діти, швидше за все, матимуть моторні дефіцити та когнітивні порушення пізніше в житті.

Переглядаючи опитувальники батьків протягом трьох років, дослідники виявили, що кожен додатковий день впливу небезпечних рівнів підвищував імовірність того, що у підлітків з’являться симптоми депресії, тривоги та інших когнітивних порушень.

За кожен день небезпечного впливу ризик зростав у середньому на 0,1 бала за шкалою від 1 до 50.

Хоча тверді частинки можуть викидати в повітря вихлопні гази чи викиди промисловості, автори дослідження переконані, що більшість негативних впливів на психічне здоров’я все ж спричинені димом лісових пожеж.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: SciTechDaily

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-17 12:15:24