Щоденний прийом полівітамінів не приносить користі здоров’ю, навпаки, скорочує життя – вчені
Дослідники проаналізували медичні картки майже 400 тис. дорослих британців без серйозних тривалих захворювань, щоб з’ясувати, чи дійсно щоденні полівітаміни знижують ризик смерті протягом наступних двох десятиліть.
Чекають покращення здоров’я, а отримують ризик передчасної смерті
Це дослідження не було випадковим, адже майже половина дорослого населення Великобританії приймає полівітаміни та харчові добавки раз на тиждень або навіть щодня. В надії збільшити тривалість життя.
У США третина дорослих вживає полівітаміни в надії запобігти захворюванням.
Зараз дивляться
Насправді виявилося, що все навпаки – щоденний прийом полівітамінів не допомагає людям жити довше, а фактично збільшує ризик передчасної смерті.
Приміром, виявилося, природні харчові джерела бета-каротину дійсно захищають від раку, а от синтетичний бета-каротин у вітамінних добавках може підвищити ризик раку легень і серцевих захворювань.
Або залізо, яке додається до багатьох полівітамінів. Його щоденний прийом може призвести до перевантаження організму цим мікроелементом і збільшити ризик серцево-судинних захворювань, діабету та деменції.
Загалом, щоденний прийом полівітамінів підвищує ризик смертності на 4%. Це в перші роки. А надалі відсоток збільшується.
В окремих випадках користь все ж є
Доктор Ніл Барнард, ад’юнкт-професор медицини в Університеті Джорджа Вашингтона сказав, що вітаміни корисні в окремих випадках. Приміром, бета-каротин, вітаміни С і Е та цинк здатні уповільнювати вікову макулярну дегенерацію, стан, який може призвести до серйозної втрати зору.
Крім того, вважається, що полівітаміни можуть уповільнити зниження когнітивних функцій у літньому віці.
– Але загалом полівітаміни не допомагають. Замість того, щоб приймати полівітаміни, потрібно їсти здорову їжу, – наголошує доктор Барнард.
Саме здорова їжа, на його переконання, забезпечує широкий спектр мікроелементів, макроелементів і клітковини. Звісно, треба обмежувати вживання продуктів з насиченими жирами і холестерином.
Проте, у доктора Барнарда є й опоненти. Приміром, Дуейн Меллор, зареєстрований дієтолог і старший викладач медичної школи Астона.
– Вітамінно-мінеральні добавки не виправлять нездорову дієту але можуть допомогти покрити ключові поживні речовини, які важко отримати з їжі, – каже Меллор.
Прикладом цього може бути вітамін D, який дорослим у Великій Британії рекомендується приймати як добавку взимку. Або вітамін В12, який корисно приймати веганам і вегетаріанцям.
Проте кількість і тривалість прийому завжди має визначати лікар.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-27 11:28:00