Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Успіх першого Саміту миру, азійський вояж Путіна та бої на Харківщині: аналіз подій тижня

– Наші сили контратакують і не дали росіянам розширити плацдарм на Харківщині. Зараз уже йдеться про проведення, зокрема, й контрнаступальної операції з метою витіснення ворога з території Харківщини. Ця робота вже триває – є успішні контратаки українських військ, – зауважив експерт.

Другий момент, чому росіяни не просуваються, це дозвіл Заходу бити по території Росії. Це дало можливість нашим оборонцям використовувати системи HIMARS і навіть авіацію, і в такий спосіб тримати під вогневим контролем сполучення між Шебекіним (РФ) і Вовчанськом.

Ще один успіх – це те, що нашим підрозділам вдалося заблокувати близько 400 окупантів у приміщенні агрегатного заводу у Вовчанську. За словами Олександра Мусієнка, це дає змогу поповнити наш обмінний фонд і повернути наших полонених додому.

– Росія дійсно дуже самовпевнено рушила на Харківщину, вважаючи, що зможе досягти значних успіхів, та не досягла, – говорить експерт.

Бої на Харківщині – які наміри криє ворог

За словами Олександра Мусієнка, російським загарбникам треба не лише просування і територіальні здобутки, ворог хоче розтягнути наші резерви по лінії фронту. Це робиться для того, щоби наші підрозділи були виснажені, а в разі зупинки росіян не змогли скористатися ситуацією і перехопити ініціативу.

Українське командування все це враховує, зауважує експерт. Тому російські війська не можуть досягти серйозних оперативно-стратегічних проривів.

Втрати РФ на Харківщині

За даними ОСУВ Хортиця, на Харківщині в період з 10 травня по 10 червня росіяни вбитими та пораненими втратили близько 4000 осіб. Сили оборони України знищили та пошкодили 282 одиниці важкої техніки, зокрема: танків – 52; бойових бронемашин – 59; артилерійських систем – 165; систем ППО – 6 одиниць.

За словами Назара Волошина, днями загарбники на Харківському напрямку з районів Вовчанська, Тихого та Глибокого намагалися вивести залишки своїх підрозділів, адже ті втратили боєздатність. Ворог поблизу кордонів із Харківщиною на своїй території має свіжі сили, якими й доукомплектує розбиті підрозділи. Зокрема, йдеться про залучення у боях підрозділів 155 окремої бригади морської піхоти Тихоокеанського флоту РФ, а також 6 армії Ленінградського військового округу.

Харківщина потерпає від ракетних та авіаційних ударів. Зокрема ворог скидає керовані авіабомби ФАБ-500. Так, лише на Липці ворог минулої доби скинув близько 17 КАБів, а всього за добу на напрямку зафіксовано 21 авіаційний удар із застосуванням 32 КАБів. Нагадаємо, що 10 травня, у день нового наступу на Харківщину, в районі міста Вовчанськ окупанти скинули понад 300 авіабомб.

Назар Волошин загалом називає цей напрямок складним, кількість атак там лише збільшується. Так, минулого тижня таких атак було 45 разів, а тижнем раніше – 35. У самому ж Вовчанську ворог веде безуспішні вуличні перестрілки. За деякими повідомленнями, росіяни намагаються зводити фортифікаційні споруди. Останню добу ворог наступальних дій не проводив.

У Вовчанську нашим Силам оборони протистоять російські підрозділи: 138 окрема мотострілецька бригада 6 армії Ленінградського військового округу, 83 окрема гвардійська десантно-штурмова бригада Повітряно-десантних військ та 30 мотострілецький полк 72 мотострілецької дивізії 44 армійського корпусу.

Ситуація на фронті за тиждень

Речник ОСУВ Хортиця Назар Волошин у коментарі Фактам ICTV зауважив, що російський ворог не полишає спроб просуватися на Покровському та Курахівському напрямках – там упродовж кількох місяців постійні важкі бої. Наприклад, лише минулого тижня Сили оборони відбили 240 атак у районах населених пунктів Калинове, Євгенівка, Новоолександрівка, Сокіл, Уманське, Новоселівка Перша, Прогрес, Невельське, Яснобродівка, Нетайлове Донецької області.

За словами військового, на Покровському напрямку окупанти постійно передислоковують свої підрозділи на ту чи іншу ділянку фронту, бо не мають достатньо сил для штурмів по всій лінії зіткнення. У відповідь наші Сили оборони намагаються завдати максимальних втрат загарбникам. Наприклад, ворог використовує важку техніку точково, бо боїться втратити її.

– Наразі війна більш технологічна, і можливості безпілотників не дозволяють легко використовувати техніку, як то було в часи Другої світової, — наголосив Назар Волошин.

За п’ятницю, 21 червня, на Покровському напрямку росіяни зазнали великих втрат – понад 200 осіб убитими та пораненими.

Крім того, росіяни сконцентровані на прориві нашої оборони західніше від Бахмута, щоб вийти на рубіж по каналу й захопити Часів Яр. До міста вони намагаються підійти й зі сторони Богданівки та Іванівського. Взяття Часового Яру відкриє окупантам шлях до Краматорська та Словʼянська, наголошує Назар Волошин. Бої за місто тривають щодня, ворог гатить по району авіацією та артилерією. Окупанти, окрім піхоти, активно застосовують танки та бойові броньовані машини.

Кількість мінометних і артилерійських обстрілів у цьому районі постійно коливається. Так, 19 червня їх було 1103, а 20 червня – 938 обстрілів. У п’ятницю, 21 червня, кількість обстрілів знову зросла – до 1053. Лише поблизу самого Часового Яру за 21 червня зафіксовано 260 обстрілів, а днем раніше – 234.

Також чималими є втрати ворога на Часовоярівському напрямку. Так, за добу 20 червня Сили оборони знищили 255 окупантів, ще 397 отримали поранення. 21 червня ліквідовано 55 загарбників та 83 отримали поранення.

Речник ОСУВ Хортиця Назар Волошин зауважує, що росіяни активізувалися на Торецькому напрямку для штурмів Часового Яру. Ворог намагається тиснути з боку Горлівки на селища Шуми та Нью-Йорк.

У боях за Часів Яр беруть участь підрозділи 1065 артилерійського полку повітрянодесантних військ (98 дивізія ПДВ РФ), 58 батальйон спецпризначення (1 корпус армії “ДНР”) та бригада Север-В. Лише за минулий тиждень загарбники 7827 разів обстріляли позиції Сил оборони на цьому напрямку. А на місто припало 2007 обстрілів, що на 65 обстрілів більше, ніж позаминулого тижня. Зросла й кількість штурмів, наголосив речник ОСУВ Хортиця.

На інших напрямках теж неспокійно, проте кількість та інтенсивність ворожих штурмів значно менша.

Минулого тижня на Курахівському напрямку в районах Красногорівки, Новомихайлівки, Георгіївки, Побєди, Парасковіївки, Костянтинівки ворог 100 разів намагався прорвати нашу оборону. Ситуація там доволі напружена.

На Краматорському напрямку минулого тижня ЗСУ відбили 65 атак окупантів. Росіяни не полишають спроб просунутися в районах населених пунктів Григорівка, Калинівка, Кліщіївка, Іванівське, Нове Донецької області.

– Не можна сказати, що лише ворог намагається штурмувати. Сили оборони також штурмують позиції загарбників, захоплюють його оборонні рубежі та вогневі точки.

Ми також здійснюємо свої контратакувальні дії, на тактичному рівні займаємо їхні вогневі позиції, вибиваємо з рубежів. Тактична ситуація досить динамічна, непроста і постійно змінюється, – наголосив у коментарі Фактам ICTV Назар Волошин.

За його словами, російська армія для нарощування своїх наступів продовжує використовувати чисельну перевагу.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-22 16:00:55