Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Чому кіт чхає: причини і що з цим робити

Якщо ви помітили, що ваш кіт чхає, то це причина звернути увагу на умови утримання тваринки та на стан його здоров’я. Перше, що варто зробити – це виключити алергічні реакції.

Чому кіт чхає – причини

Буває, що через пилюку, побутову хімію чи ароматизатори кіт чхає. Негативною може бути і реакція на плісняву та тютюновий дим. Також у нього можуть з’явитися інші прояви алергії: свербіння, сльозотеча.

Лікарка ветеринарної медицини Вікторія Фільштінська-Лялько зазначає, що причиною чхання кота можуть бути інфекційні захворювання. Наприклад, герпесвірус, каліцивірус, мікоплазмоз, хламідіоз.

Зараз дивляться

Вона додає, що викликати такий симптом можуть проблеми з ротовою порожниною у кота. Поставити крапку у цій теорії допоможе ветеринарний стоматолог.

За словами ветеринарної лікарки, чхання у котів викликають новоутворення та поліпи в носовому проході. Також тварина може страждати через сторонні тіла в носовому проході.

– Варто бити тривогу, якщо чхання триває довше двох днів, є нав’язливим і у кота є виділення. Також, якщо кіт стає в’ялим, відмовляється від їжі, – наголошує Вікторія Фільштінська-Лялько.

Якщо з вами проживає ще один котик, то його можна не відселяти.

Зазвичай, якщо маємо вірусну хворобу і коти вже живуть разом якийсь час, то відселяти сенсу немає ніякого, адже вони вже контактували, – додає ветеринар.

Чхання у котів – профілактика

  • Регулярні відвідини ветеринарного лікаря.
  • Позбудьтесь алергенів. Перевірте наповнювач для туалету, а також раціон кота. Крім того, прибирайте квартиру гіпоалергенними засобами або взагалі без них.
  • Розмістіть місце для відпочинку вашого кота там, де немає протягів.
  • Не давайте своїй тваринці контактувати з вуличними або чужими котами.
  • Підтримка чистоти у квартирі.
  • Регулярна вакцинація кота.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-03-02 15:23:00