Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

ДБР провело обшуки в одному з райсудів Києва

15 січня співробітники ДБР прийшли з обшуками в один із київських районних судів у межах розслідування справи про привласнення майна власниками та менеджментом банку Фінанси та Кредит.

Як відомо, головним фігурантом у справі є екснардеп та акціонер цієї фінустанови Костянтин Жеваго, якого підозрюють в організації механізму розтрати $113 млн банку Фінанси та Кредит, що завдало шкоди інтересам держави та вкладників.

За даними слідства, щоб уникнути кримінальної відповідальності бізнесмен звернувся за допомогою до судді цього столичного райсуду.

Зараз дивляться

Обшуки проводилися у службових кабінетах судді, звідки вилучили речові докази.

У ДБР зауважили, що проведення слідчих дій у приміщенні суду жодним чином не пов’язане із виконанням своїх службових обов’язків та здійсненням законного судочинства цим суддею, як і не мають на меті здійснення тиску на нього.

– Досудове розслідування здійснюється за фактом заздалегідь не обіцяного сприяння учасникам злочинної організації, вчиненого службовою особою з використанням службового становища, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 256 КК України, – пояснили в Бюро.

Що відомо про справу Жеваго

17 вересня 2015 року НБУ визнав банк Фінанси та Кредит неплатоспроможним. На момент ухвалення рішення щодо банкрутства 97,67% акцій банку належали Костянтину Жеваго.

У вересні 2019 року Жеваго заочно вручили підозру в справі про розтрату 2,5 млрд грн банку Фінанси та Кредит. А у жовтні того ж року його оголосили у розшук.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Костянтина Жеваго затримали наприкінці грудня 2022 року на елітному курорті Куршевель у Франції на запит України. Проте місцевий суд відмовив в його екстрадиції.

Станом на сьогодні накладено арешт на майно Жеваго, а також пов’язаних з ним юридичних осіб. Йдеться про акції його підприємств на сотні мільйонів гривень, корпоративні права товариств, 26 об’єктів нерухомості.

Також накладено арешт на майно інших юридичних осіб, які пов’язані з Жеваго: 14 майнових комплексів, 21 частина майнових комплексів, 30 нежитлових приміщень, 10 квартир.

У жовтні 2020 року арештовані активи на понад 300 млн грн передані до Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА).

У липні 2023 року на Кіпрі затримали колишнього заступника голови правління АТ Банк Фінанси та Кредит – спільника Жеваго у відмиванні коштів.

Жеваго є фігурантом багатьох справ. Остання підозра оголошена у серпні 2023 року. Вона стосується спроби підкупу голови та суддів Верховного суду України.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-01-15 12:42:58