Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Лікарі роз’яснюють, про що може свідчити постійне бажання досолювати їжу

Насправді причин, які спонукають вас досолювати їжу – чи зрідка, чи постійно – декілька. Від безневинних і цілком пояснюваних, до серйозних, що вимагають втручання фахівця.

Ендокринологиня доктор медичних наук, науковий співробітник Чиказького університету Ізабель Казіміро  дала вичерпне пояснення, чому людину може тягнути до солоних страв і постійного досолювання їжі.

Чому я хочу солі

Докторка Казіміро назвала декілька причин.

Зараз дивляться

Поганий настрій, хандра. Їжа через хандру може бути емоційною харчовою поведінкою, яка стимулює центр винагороди мозку, викликаючи підвищення рівня дофаміну .

Зневоднення. Тіло потребує натрію як електроліту, щоб нормально функціонувати. Зневоднення відбувається, коли рівень електролітів знижується. Щоб компенсувати цей дисбаланс виникає потреба в солі.

– Це парадокс. Вам потрібна вода, а хочеться солі, – каже Казіміро.

Хронічний стрес. Переживання постійного стресу змушує надниркові залози виділяти кортизол та інші гормони, пов’язані з апетитом, що може викликати бажання солоного, жирного чи солодкого.

Надмірне потовиділення. Люди, які багато пітніють через фізичні вправи чи просто у спекотний день, віддають перевагу солоній їжі.

– Це реакція організму на відновлення рівноваги електроліту натрію, який необхідний для загального функціонування організму, – пояснює ендокринологиня.

ПМС. Передменструальний синдром за тиждень або два до менструації підвищує бажання солоного. Це досить розповсюджений стан під час ПМС.

Мігрень. Дослідження показують, що на продромальному етапі одним із симптомів є потяг до солоної їжі.

Лки. Деякі ліки, які впливають на надниркові залози (органи, що виробляють гормони для обміну речовин,  імунної системи тощо), можуть змусити вас змінити свої харчові уподобання і віддавати перевагу солоній їжі.

До таких ліків відносяться протигрибкові препарати, глюкокортикоїди, інгібітори контрольних точок імунотерапії, трамадол.

Хвороби, які характеризуються потягом до солоного

Зокрема це хвороби, що відносяться до рідкісних генетичних захворювань. Приміром, хвороба Аддісона, синдром Барттера, кістозний фіброз, анемія.

Науковці Університету Тулейн у США виявили зв’язок між частотою додавання солі в їжу й вищим ризиком хронічної хвороби нирок

Ті, хто часто додавав сіль, мали знижену швидкість клубочкової фільтрації (основного показника, що характеризує функцію нирок).

Мається на увазі протікання патологічних процесів, які призводять до незворотних порушень у роботі нирок та їхньої нездатності виконувати свої функції щодо очищення крові та виведення зайвої рідини.

Як приборкати тягу до солі

Під час приготування страв спробуйте замінити сіль іншими приправами, наприклад часником, зеленню, чорним перцем, оцтом або лимоном, духмяними травами.

Джерело: VeryWell Health

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-01-13 15:22:35