Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Через два-три роки у росіян можуть закінчитися бойові машини піхоти

Російські війська втрачають щонайменше стільки ж бойових машин піхоти (БМП), скільки російська промисловість будує нових або знімає з тривалого зберігання.

Як пише Forbes, це є важливим елементом сучасної механізованої війни між Росією та Україною, оскільки БМП використовуються куди частіше, ніж танки. Вони тягнуть піхоту в бій, підтримують її під час відступу і евакуюють тих, хто залишився в живих, якщо доводиться відступати.

Видання згадує висловлювання аналітика Фонду Карнегі Майкла Кофмана 2022 року, який писав, що “основний недолік російської бронетехніки проявляється не в танках, а в БМП”.

Зараз дивляться

За оцінками Forbes, росіяни вступили у війну проти України в лютому 2022 року, маючи на озброєнні близько 4 тис. БМП-1, БМП-2 і новітніх БМП-3. Однак за 23 місяці запеклих боїв українці вивели з ладу близько 2 тис. таких машин, що можуть підтвердити незалежні аналітики.

– Це тисяча розбитих, покинутих або захоплених БМП на рік для країни, яка може виробляти або витягувати зі сховищ – ви вгадали – тисячу БМП на рік. Пік виробництва нових БМП-3, мабуть, припадає на 400 нових БМП на рік на Курганмашзаводі на півдні Росії. Решта 600 БМП-1960-х років випуску і БМП-1 і БМП-2 1980-х років надходять з військових запасів. По суті, це відкрите зберігання, – пише видання.

І хоча Росія – ще в Радянському Союзі – дійсно побудувала десятки тисяч БМП, станом на сьогодні багато хто з них проржавів до невпізнання. Один із нещодавніх підрахунків, заснований на супутникових знімках, виявив 3 тис. старих БМП, що залишаються на складах, – понад 700 із них помітно розбиті і, найімовірніше, не підлягають відновленню.

У Forbes вважають, що якщо Курганмашзавод не зможе значно розширити виробництво, то покоління готових до війни БМП може сильно скоротитися, починаючи приблизно з 2026 року. При цьому наголошується, що якщо збережеться рівень втрат, то це може статися навіть раніше.

– Якщо у 2022 і 2023 роках російські війська втрачали в середньому близько 80 БМП на місяць, то в понеділок аналітик Ендрю Перпетуа нарахував дюжину знищених, пошкоджених і кинутих БМП за один день. Це вказує на те, що щомісячні втрати становлять щонайменше 300 БМП, – пише видання.

На думку видання, пояснити таке різке зростання втрат нескладно. Це пов’язано з тим, що Кремль сповнений рішучості захопити місто Авдіївка на сході України, а також ліквідувати український плацдарм на лівому березі Дніпра на півдні України.

Обидві кампанії виявилися надзвичайно дороговартісними – фактично, майже самогубними для окремих піхотинців і членів екіпажів транспортних засобів. Але російські командири наполягають, мабуть, сподіваючись на “перемогу” напередодні президентських “виборів” у Росії в березні.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

При цьому видання вказує, що російські планувальники знають про прийдешню кризу БМП. Армія, що має в достатку бойові машини спеціального призначення, не буде збирати грубі саморобні машини, як це робила російська армія.

Фото: Десантно-штурмові війська ЗСУ

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-01-10 20:08:15