Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

які зміни передбачено у законі 10449

11 квітня 2024 року Верховна Рада у другому читанні ухвалила закон про мобілізацію. Його підписав президент й 17 квітня у офіційному парламентському виданні Голос України  опублікували закон про мобілізацію, основні положення якого набудуть чинності 18 травня 2024 року. Закон передбачає багато змін, в тому числі й для поліцейських.

Чи можуть мобілізувати поліцейських під час воєнного стану згідно з законом № 10449 – читайте в матеріалі Фактів ICTV.

Мобілізація поліцейських 2024: що відомо

16 квітня 2024 року президент України підписав новий закон про мобілізацію №10449. Згідно з документом відбулися зміни у мобілізації поліцейських.

Зараз дивляться

Вони мають перейти зі спеціального обліку на загальний військовий облік, але це не означає їх автоматичну мобілізацію. Хоч закон №10449 передбачає виключення права на відстрочку для працівників Національної поліції, однак для правоохоронців буде запроваджене бронювання.

Цей пункт пояснив член комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, народний депутат Федір Веніславський.  Він зазначив, що дійсно поліцейських хочуть перевести на загальний військовий облік, але це не означає їх автоматичну мобілізацію.

– Всі поліцейські мають перейти зі спеціального обліку на загальний військовий облік, але одночасно всі поліцейські 100% підлягають бронюванню – тобто вони не можуть бути призвані під час мобілізації, — наголосив Веніславський в одному з інтерв’ю.

Окрім Національної поліції 100% бронювання від мобілізації поширюється на:

  • Органи державної влади;
  • Національне антикорупційне бюро;
  • Державне бюро розслідувань;
  • Органи прокуратури та суди;
  • Бюро економічної безпеки;
  • Державну службу з надзвичайних ситуацій.

100% бронювання також надається критично важливим для забезпечення потреб ЗСУ підприємствам і тим, яким встановлено спеціальні мобілізаційні завдання.

Мобілізація поліцейських: що ще передбачає закон 10449

Також закон 10449 надає повноваження Національній поліції України щодо участі у заходах мобілізації. А саме — залучення до заходів рекрутингу на військову службу центрів надання адміністративних послуг, центрів зайнятості та центрів рекрутингу.

Новий закон про мобілізацію свідчить, що співробітники поліції на законодавчому рівні можуть інформувати чоловіків призовного віку про необхідність відвідати ТЦК. Також поліція може допомагати співробітникам ТЦК і СП доставити призовника (ухилянта) в центр комплектування.

Джерело: РБК-Україна

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-17 18:05:03