Як знизити калорійність страв, у яких багато вуглеводів – порада лікаря
![](https://nizhyn.in.ua/wp-content/uploads/2024/05/depositphotos_13503495_l-min-e1716203719553-780x470.jpg)
Хірург Національної служби охорони здоров’я Великої Британії та громадський діяч Каран Раджан поділився простим і ефективним способом, як знизити калорійність страв, у яких багато вуглеводів.
– Ця проста порада може допомогти поліпшити здоров’я кишківника і навіть підтримувати стабільний рівень цукру в крові, – зазначив Раджан.
За словами експерта, останніми роками споживання вуглеводів дещо оббріхується: деякі дієти радять узагалі відмовлятися від них, щоб скинути зайві кілограми. Йдеться, зокрема, про такі продукти, як макарони, рис, хліб і картопля.
Чому важливі вуглеводи
За словами лікаря, реальність така, що вуглеводи є важливою частиною здорового харчування. Вони забезпечують нас енергією та необхідними поживними речовинами, яких потребує наш організм.
Від 40 до 60% наших щоденних калорій мають надходити з вуглеводів. Це може становити близько 230 г для жінок і 300 г для чоловіків.
Залишки вуглеводів
– Якщо вам потрібен дуже простий спосіб поліпшити здоров’я кишечника, нічого не роблячи, їжте залишки макаронів, рису, хліба, картоплі, – стверджує медик.
За словами лікаря, ефект досягається завдяки хімічному процесу, відомому, як ретроградація: коли вуглеводи нагріваються, гранули крохмалю поглинають воду і втрачають свою кристалічну структуру.
Потім, коли ми охолоджуємо вуглеводи, ланцюги крохмалю реформуються і перебудовуються таким чином, що стають більш стійкими до перетравлення.
Це і є ретроградний або резистентний крохмаль, який стійкий до перетравлення в тонкому кишківнику, з меншою вірогідністю всмоктується і натомість потрапляє в товсту кишку.
– Насправді це означає, що наш організм отримує менше калорій із залишків рису, картоплі або макаронів. Це тому, що резистентний крохмаль гірше перетравлюється, – пояснює Раджан.
Хороша новина для діабетиків
За словами лікаря, це також може знизити глікемічне навантаження їжі, а це означає, що для підвищення рівня цукру в крові потрібно більше часу.
– Чудова новина для діабетиків і людей із резистентністю до інсуліну: навіть така проста річ, як підсмажування хліба, збільшує утворення резистентного крохмалю, – каже експерт.
Однак він попередив, що будь-які залишки слід зберігати в холодильнику і не розігрівати їх по кілька разів, щоб знизити ризик харчового отруєння.
Просто поставте їжу в холодильник протягом двох годин після приготування, а потім як слід розігрійте.
Джерело: Express
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-20 15:02:49