Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Парад човнів, обезголовлена Антуанетта, показ мод та виступ Селін Діон: як відкрили Ігри-2024

У Парижі грандіозною церемонією відкрили літні Олімпійські ігри-2024, які триватимуть до 11 серпня.

Вона запам’яталася виступами Леді Гаги та Селін Діон, перформансом зі згадкою Французької революції та обезголовленої Марії-Антуанетти, відсиланням до ménage à trois, а також безпосереднім парадом учасників на човнах та запалення вогню.

Відкриття Олімпіади-2024: як минула церемонія

У Парижі під час церемонії відкриття Олімпіади-2024 було пасмурно, а згодом розпочався дощ. За традицією, парад команд очолила Греція, віддаючи данину витокам спортивного змагання.

Зараз дивляться

Сама процесія відбулася на річці Сена, а човни із командами слідували 6 км дистанцію. Під час параду першою виступила американська співачка, лауреатка премій Греммі та Оскара Леді Гага. Вона виконала культову французьку пісню Mon truc en plumes Зізі Жанмер – французької виконавиці, яка здобула свою славу в 1950-х роках.

Згодом ефектним шоу автори церемонії зробили відсилання до кривавої сторінки історії Франції, поєднавши тематику історичного роману Знедолені та виступу хеві-метал у виконанні французького гурту Gojira.

На екрані промайнуло слово Liberté, а потім з’явилася обезголовлена Марія-Антуанетта, після якої розпочався виступ Gojira з вікон Консьєржері – колишнього королівського замку та в’язниці Парижа. Їхній виступ супроводжувала своїм співом оперна співачка Марина Віотті, яка заспівала революційну пісню Ah! Ca ira.

Після цього пролунало пристрасне виконання французької опери Кармен Жоржа Бізе в інтерпретації Віотті.

Також під час церемонії організатори зробили яскравим відеороликом відсилання до ménage à trois – це термін, що описує сімейний зв’язок, коли троє людей перебувають у поліамурних романтичних або статевих стосунках один з одним і часто проживають разом.

Протягом усієї церемонії вулицями Парижа бігала безлика фігура з факелом у руках. Невідомо, хто саме був під маскою, але під кінець церемонії загадкова особа зробила сальто, тримаючи в руках олімпійський факел.

Фото: Getty Images

У трансляції церемонії показали навіть посіпак. В анімаційному відео вони наполегливо працювали під Сеною, щоб олімпійська церемонія не припинялася.

Піаністка Софіан Памарт і співачка Жюльєтт Армане виконали пісню Джона Леннона і Йоко Оно Imagine – перебуваючи на Сені з піаніно. Після завершення пісні на екранах з’явився напис англійською мовою We all stand and call for peace (Ми всі стоїмо і закликаємо до миру).

Українську збірну на відкритті Олімпіади-2024 представили 58 членів делегації. Серед них — прапороносці Михайло Романчук та Еліна Світоліна. Загалом на Іграх у Парижі змагатиметься 140 українських спортсменів, які виступатимуть у 23 різних видах спорту.

Фото: НОК

Оскільки Париж славиться як одна зі світових столиць моди, це теж не обійшло увагою організаторів церемонії. Під час шоу у Парижі відбувся показ мод – девʼять молодих дизайнерів Франції продемонстрували одяг.

Під кінець церемонії над Трокадеро у центрі Парижу підняли Олімпійський прапор. Його проніс вздовж маршрутку вершник – спершу на конструкції коня Сеною, а потім на справжньому коні. Під час процесії волонтери з прапорами всіх країн-учасниць слідували за вершником, створивши справжню процесію.

А завершенням церемонії став виступ співачки Селін Діон, яка виконала пісню L’Hymne À L’Amour французької легенди естради Едіт Піаф.

Щодо естафети олімпійського вогню, то вона завершилася запаленням полум’ям факелу казана французькими олімпійцями Тедді Рінером і Марі-Жозе Перек. Полум’я було запалене після того, як президент Франції Еммануель Макрон оголосив Ігри відкритими, а два прапороносці Франції склали олімпійську присягу.

Вогонь горітиме у ньому протягом наступних двох тижнів, поки триватимуть Олімпійські ігри-2024. Факел передавали легендарні спортсмени Зінедін Зідан, Рафаель Надаль (який проніс факел на човні по Сені), Серена Вільямс (яка їхала поруч з Надалем), Карл Льюїс, Тоні Паркер та десятки французьких олімпійців.


Олімпіада, Олімпійські ігри

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-27 01:09:07