Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Як приготувати чипси з лаваша – 5 рецептів


Деякі люди не можуть уявити життя без чипсів, проте ті, що продаються у магазині, не лише не корисні, а й шкідливі для здоров’я – вони провокують проблеми з ЖКТ, шкірою, призводять до розвитку ожиріння та цукрового діабету ІІ типу.

Дієтичні чипси з лаваша будуть здоровою та низькокалорійною альтернативою цьому некорисному перекусу. Вони мають зовсім інший смак порівняно з картопляними, проте також надзвичайно смачні та хрусткі.

Факти ICTV вирішили розповісти про особливості приготування цього перекусу та зібрали рецепти чипсів із лаваша з різними смаками.

Рецепти чипсів з лаваша

Такі чипси виготовляються зазвичай з вірменського лаваша, адже він тонкий, через що ідеально підходить для цього.

Традиційні чипси з лаваша

Швидкий рецепт апетитної закуски.

Інгредієнти:

  • 1 вірменський лаваш
  • 2 ст. л. оливкової олії
  • сіль

Приготування:

  1. Нарізати лаваш середніми трикутниками.
  2. В пакет влити оливкову олію та додати сіль. Перемішати.
  3. Помістити туди шматки лаваша, потрусити, щоб вони трішки змастилися олією.
  4. Розігріти духовку до 250 градусів.
  5. Викласти чипси на деко. Випікати протягом 2-5 хвилин.

Гострі чипси з лаваша

Цей рецепт сподобається любителям пікантних закусок.

Інгредієнти:

  • 1 вірменський лаваш
  • 2 ст. л. оливкової олії
  • сіль
  • гострий перець чи часник

Приготування:

  1. Лаваш порізати на шматочки – форму можна обрати будь-яку.
  2. У пакеті змішати олію, сіль, гострий перець чи подрібнений часник (смак обрати за бажанням). Перемішати суміш.
  3. Помістити туди шматочки лаваша. Потрусити, щоб лаваш отримав бажаний смак.
  4. Просушити чипси у мікрохвильовці чи духовці від 2 до 5 хвилин.

Чипси з лаваша з паприкою

Паприка для чіпсів із лаваша підходить якнайкраще.

Інгредієнти:

  • 1 вірменський лаваш
  • 2 ст. л. оливкової олії
  • паприка
  • сіль

Приготування:

  1. Нарізати лаваш невеликими шматками.
  2. Перемішати у пакеті сіль, оливкову олію та паприку.
  3. Змастити шматки лаваша сумішшю.
  4. Висушити у мікрохвильовці чи розігрітій духовці протягом 2-5 хвилин.

Чипси з лаваша з зеленню

Найкращий варіант зелені – петрушка, кріп або зелений базилік.

Інгредієнти

  • 1 зелений вірменський лаваш
  • зелень на вибір
  • оливкова олія
  • сіль

Приготування

  1. Цілий лаваш викласти на деко.
  2. Змастити його оливковою олією, посолити.
  3. Порізати дрібно зелень, посипати лаваш.
  4. Помістити його у духовку та висушити.
  5. Поламати готовий лаваш.

Чипси з лаваша з сиром

Сир підійде будь-який, але найсмачніше з гострими сортами сиру.

Інгредієнти:

  • 1 вірменський лаваш
  • 1 яйце
  • 2 ст. л. 10% сметани
  • 100 г твердого сиру
  • сіль

Приготування:

  1. На деко викласти лист лаваша.
  2. Приготувати соус. Для цього змішати яйце, сметану, сіль. Змастити ним лаваш.
  3. Натерти на тертці сир. Посипати лаваш сиром.
  4. Розігріти духовку до 180 градусів. Випікати 10-15 хвилин до готовності.
  5. Поламати лаваш на чипси.

Харчова цінність чипсів із лаваша

Чипси з лаваша мають калорійність приблизно 320-370 кілокалорій на 100 г, залежно від рецепта та інгредієнтів.

У 100 г чипсів, приготованих за традиційним рецептом, приблизно 8 г білків, 17 г вуглеводів, 25 г жирів.

Як приготувати ідеальні чипси з лаваша

  1. Використовувати лише якісні продукти. Лаваш обов’язково має бути свіжим.
  2. Готувати за рецептом, хоча він і нескладний.
  3. Стежити, щоб лаваш не підгорів і не був м’яким.

Такі чипси будуть чудовою альтернативою картопляним, їх можна їсти дітям та навіть вагітним. Вони не нашкодять здоров’ю.

Проте людям на дієті все одно треба бути обережними. Чипси навіть з лаваша все одно не можна вважати низькокалорійною стравою. Якщо ними зловживати, це призведе до набору зайвих кілограмів.

Однак є способи зробити страву більш дієтичною.

Рекомендації щодо приготування чипсів з лаваша

  1. Під час приготування використовувати менше оливкової олії.
  2. Не використовувати сир, соуси, оскільки вони також додають калорійності страві.
  3. Робити шматки меншими.

Згадані вище рецепти – не єдині. Чипси з лаваша можна готувати й з іншими смаками – зі сметаною, найрізноманітнішими травами та спеціями. Також можна поекспериментувати та зробити солодкі чипси – з цукром, медом, сиропами.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Смакувати солоні чипси можна з нутом, соусами, овочами, сирами, м’ясною нарізкою, солодкі – з джемом, варенням, фруктами, сметаною та йогуртом.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-01-06 15:06:00