Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Ваш улюблений напій може підвищувати загальний ризик розвитку раку — дослідження

Фото: Depositphotos

Команда американських учених під час дослідження з’ясувала, що вино може підвищувати загальний ризик розвитку раку.

Аналіз 40 досліджень

Науковці ретельно вивчили результати понад 40 досліджень, присвячених ризикам і перевагам вживання червоного і білого вина, зокрема його впливу на розвиток раку.

– Часто хвалені протиракові властивості червоного вина можуть не переважувати ризик, пов’язаний із вживанням алкогольного напою, залежно від того, скільки ви його п’єте, – йдеться в повідомленні.

Результати

Вчені виявили, що кожні додаткові 10 г передбачуваного етанолу (наприклад, близько однієї склянки) з червоного вина на день були пов’язані з 5% збільшенням загального ризику раку.

Дослідники дійшли висновку, що в суперечці про те, яке вино корисніше, червоне чи біле, обидва види мають однаковий ризик виникнення раку. Єдина відмінність, яку вони змогли помітити, полягала в тому, що біле вино вважалося більш небезпечним для розвитку раку шкіри.

– Результати надали найважливіші дані для громадської охорони здоров’я про те, що вживання червоного вина може бути нітрохи не кращим за біле з погляду ризику розвитку раку, – зазначають учені.

Хоча червоне вино часто рекламують за високий вміст у ньому поліфенолів і ресвератролу, які вважаються протираковими сполуками, схоже, що алкоголь, який міститься в ньому, може звести нанівець ці переваги, додали дослідники.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: MDPI

Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-03-17 15:24:00