Ваш улюблений напій може підвищувати загальний ризик розвитку раку — дослідження

Команда американських учених під час дослідження з’ясувала, що вино може підвищувати загальний ризик розвитку раку.
Аналіз 40 досліджень
Науковці ретельно вивчили результати понад 40 досліджень, присвячених ризикам і перевагам вживання червоного і білого вина, зокрема його впливу на розвиток раку.
– Часто хвалені протиракові властивості червоного вина можуть не переважувати ризик, пов’язаний із вживанням алкогольного напою, залежно від того, скільки ви його п’єте, – йдеться в повідомленні.
Результати
Вчені виявили, що кожні додаткові 10 г передбачуваного етанолу (наприклад, близько однієї склянки) з червоного вина на день були пов’язані з 5% збільшенням загального ризику раку.
Дослідники дійшли висновку, що в суперечці про те, яке вино корисніше, червоне чи біле, обидва види мають однаковий ризик виникнення раку. Єдина відмінність, яку вони змогли помітити, полягала в тому, що біле вино вважалося більш небезпечним для розвитку раку шкіри.
– Результати надали найважливіші дані для громадської охорони здоров’я про те, що вживання червоного вина може бути нітрохи не кращим за біле з погляду ризику розвитку раку, – зазначають учені.
Хоча червоне вино часто рекламують за високий вміст у ньому поліфенолів і ресвератролу, які вважаються протираковими сполуками, схоже, що алкоголь, який міститься в ньому, може звести нанівець ці переваги, додали дослідники.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Джерело: MDPI
Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-03-17 15:24:00