Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Учені довели: занадто мала кількість їжі на сніданок сприяє набору зайвої ваги


Команда іспанських учених з Університету Рамона Льюля під час дослідження з’ясувала, що якщо ви їсте занадто мало на сніданок, ви все одно можете набрати вагу.

– Для тих, хто хоче схуднути, пропускати сніданок – не вихід. Замість цього вам слід прагнути з’їдати від 20% до 30% від вашого денного споживання енергії на найважливіший прийом їжі на день, – ідеться в повідомленні.

Вчені уточнили, що для чоловіків це становить від 500 до 700 калорій, а для жінок – від 400 до 600.

Дослідження

Повідомляється, що вчені протягом трьох років відстежували раціон харчування та здоров’я майже 400 дорослих віком 55-75 років.

Усі учасники страждали на ожиріння і мали діагностований метаболічний синдром – групу проблем зі здоров’ям, що включає високий кров’яний тиск і високий рівень холестерину, які підвищують ризик розвитку діабету і захворювань серця.

Експерти давали учасникам середземноморську дієту з високим вмістом овочів і цільнозернових продуктів.

Споживання калорій на сніданок відстежували в трьох точках під час дослідження – на початку, через два роки і в заключний момент через три роки.

Результати

Вчені отримали численні результати, які виявили різницю між тими, хто їв занадто багато або занадто мало на сніданок, і тими, хто їв правильну кількість їжі.

Ті, хто не їв правильну кількість, мали ІМТ на 2-3,5% вищий, а також розмір талії на 2-4% більший. Окружність талії використовується для вказівки того, скільки жиру збирається навколо життєво важливих органів у черевній порожнині.

Аналіз крові також показав, що у людей, які снідають недостатньо або надмірно, у крові спостерігається вищий рівень жиру, що вважається фактором ризику серцевих захворювань.

Контрольована кількість їжі

Учені пояснили, що ті, хто снідав, почувалися ситішими протягом дня і, отже, споживали менше калорій загалом через меншу кількість перекусів.

– Сніданок – найважливіший прийом їжі на день, але те, що і як ви їсте, має значення, – зазначив автор дослідження, професор Альваро Ернаес.

За його словами, контрольована кількість їжі – це не надто багато і не надто мало, а також підтримання збалансованого складу поживних речовин мають вирішальне значення.

Дані показують, що снідати так само важливо, як і мати якісний сніданок, резюмують дослідники.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Express

Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-01-03 09:22:00