Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Том ям: рецепт приготування просто та швидко


Тайська кухня привертає увагу своєю яскравістю, різноманіттям смаків та ароматів. Серед багатьох цікавих страв, популярних у всьому світі, особливе місце посідає рецепт том яму.

Рецепт приготування том яму, цікаві факти та поради – читайте нижче.

Назва супу том ям буквально перекладається як “кип’ятити” або “варити”. Цей суп є символом тайської кулінарії та визначальною стравою країни.

Ця смачна перша страва захоплює рецептори своєю багатошаровістю смаків – кисло-гострого, солоного та солодкого.

Основні інгредієнти супу: бульйон (обов’язково курячий), креветки, багато спецій, гриби, рибний соус та паста том ям.

Без пасти том ям суп приготувати не вдасться. Але її можна придбати майже в усіх великих магазинах. У складі пасти: порошок з креветок, рибний соус, спеціально підібрані овочі та спеції.

Як приготувати том ям – класичний рецепт

Багатий склад інгредієнтів робить том ям не лише смачною, але і корисною стравою. Лимонна трава та перець чилі є антисептиками. Цю першу страву рекомендують як засіб для покращення імунітету та підвищення енергії.

Інгредієнти:

  • бульйон курячий – 1 л;
  • паста том ям – 100 г;
  • креветки почищені – 250 г;
  • лимон – 1 шт.;
  • коричневий цукор – 1 ст. л. (без гірки);
  • рибний соус – 10 мл;
  • сушена лимонна трава – 1 ст. л.;
  • корінь імбиру – 15 г;
  • лайм – 2 часточки;
  • печериці свіжі – 100 г;
  • кокосове молоко або вершки (нежирні) – 100 мл;
  • кінза або петрушка – 25 г;
  • перець чилі – 1 шт. (або до смаку);
  • сіль – до смаку.

Приготування:

  1. У каструлю з бульйоном викладаємо нарізаний кубиками корінь імбиру, лайм, лимонну траву та готуємо після закипання 5 хвилин.
  2. Додаємо пасту том ям, рибний соус, нарізані печериці, цукор і варимо ще 5 хвилин.
  3. Викладаємо в суп креветки, нарізаний перець чилі, кокосове молоко або вершки та сіль до смаку. Доводимо до кипіння та готуємо близько 3 хвилин.
  4. Тепер вливаємо проціджений через ситечко сік лимона, нарізану зелень і знову доводимо до кипіння.
  5. Коли суп закипить – він готовий. Можна знімати з вогню.

Якщо суп вийшов занадто гострим, гурмани рекомендують їсти його з вареним рисом. Ми, наприклад, з дитинства звикли їсти перші страви з хлібом, а в тайській кухні їдять з рисом.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-11-14 14:29:00