Рахат-лукум: рецепт східного смаколика в домашніх умовах
Коли ми чуємо слово рахат-лукум, перед очима одразу з’являються барвисті кубики солодощів, що тануть у роті. Це справжня смакота, яка прийшла до нас із Туреччини, але вже давно стала улюбленим десертом у багатьох українських родинах.
Але коли йдеться про купівлю цих східних солодощів, часто виникає питання щодо якості. Покупний рахат-лукум може містити штучні барвники та консерванти. Тому пропонуємо рецепт рахат-лукуму, який легко і просто можна приготувати в домашніх умовах.
Класичний рахат-лукум має такий склад: цукор, крохмаль, вода та натуральні ароматизатори. Проте його можна варіювати за вашим смаком, додаючи різні фруктові соки, горіхи або сухофрукти.
Турецький рахат-лукум: рецепт
Замість цукрової пудри можна використати кокосову стружку. Чи поєднати її з цукровою пудрою перед посипанням десерту.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Інгредієнти:
- сік фруктовий – 100 мл
- цукор – 600 г
- вода – 500 мл
- сік лимона – 2 ст. л.
- крохмаль – 90 г
- олія рафінована, крохмаль, цукрова пудра – для змащення форми та посипання рахат-лукуму
Рахат-лукум: рецепт приготування покроково
- Для сиропу в сотейнику поєднуємо воду (220 мл) з цукром і соком лимона. Доводимо до кипіння і варимо на слабкому вогні близько 15 хвилин. Щоб перевірити, чи сироп готовий, робимо так: капаємо трішки сиропу в склянку з водою. Якщо капля застигла, знімаємо з вогню. Якщо тягнеться, треба ще трішки проварити.
- В іншому невеликому сотейнику поєднуємо крохмаль із соком. Вливаємо воду, що залишилася і гарно перемішуємо. Ставимо сотейник на вогонь і варимо, помішуючи, до загустіння.
- До отриманої кисільної рідини, постійно помішуючи, вливаємо сироп. Варимо на слабкому вогні, близько 35 хвилин.
- Сотейник знімаємо з вогню. Форму застеляємо харчовою плівкою, злегка змащуємо олією та посипаємо крохмалем.
- Густу фруктову масу викладаємо у форму та розрівнюємо. Десерт залишаємо застигати на 4-5 годин.
- Дощечку посипаємо цукровою пудрою з крохмалем (1:2) та перекладаємо з форми рахат-лукум. Зверху також його посипаємо цією сумішшю.
- Турецький рахат-лукум нарізаємо і кожен кубик обсипаємо сумішшю цукрової пудри та крохмалю.
Як щодо приготування рецепт рахат-лукуму з горіхами? Це додасть смаколику особливого смаку. Для цього вам знадобиться 1 склянка подрібнених горіхів (фундук, мигдаль чи волоські). Додаємо горіхи наприкінці варіння та гарно перемішуємо.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-01-07 16:12:00