Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Грузинська паска: рецепт приготування на Великдень 2024

Ділимося простим рецептом грузинської вологої паски. Ця неймовірно смачна та красива пасхальна випічка завжди виходить вдала і довго не черствіє.

Грузинська паска цікава тим, що у тісто завжди додаємо трішки алкоголю та багато цукатів. Готувати її можна як на свіжих, так і сухих дріжджах. Але в автентичному рецепті приготування завжди йдуть саме пресовані свіжі дріжджі.

Як приготувати справжню грузинську паску за старовинним рецептом – читайте в матеріалі.

Грузинська паска: рецепт покроково

У цей вид паски можна також додати цедру лимона чи апельсина (2 ч. л.) та дрібку куркуми.

Інгредієнти:

  • молоко 250 мл
  • цукор – 300 г
  • ванільний цукор – 1 ч. л.
  • дріжджі свіжі 30 г або сухі – 1,5 ч. л.
  • борошно – 850-900 г
  • вершкове масло – 125 г
  • сметана густа – 125 мл
  • яєчні жовтки – 3 шт.
  • яйця – 2 шт.
  • сіль – декілька дрібок
  • олія соняшникова рафінована – 100 мл
  • суміш кураги, родзинок, журавлини – 240 г
  • горілка чи коньяк – 2 ст. л.

Приготування:

  1. Отже, починаю у теплій кухні та тиші готувати тісто на паску. Важливо, щоб усі продукти для приготування були кімнатної температури, а борошно – просіяне (можна декілька разів).
  2. Готуємо опару. Для цього у мисці у теплому молоці розтираємо дріжджі з цукром до однорідної суміші. Додаємо 200 г борошна (від загальної кількості) і перемішуємо. Опару накриваємо кухонним рушником або харчовою плівкою і залишаємо у теплі підходити на 30-40 хвилин. Опара має гарно підійти. Якщо за цей час цього не сталося, залишаємо ще на 10-15 хвилин.
  3. Тим часом жовтки та яйця збиваємо з декількома дрібками солі. Потім додаємо цукор та ванільний цукор і ще раз гарно збиваємо. Потім додаємо сметану та вливаємо горілку чи коньяк. Алкоголь додаємо до тіста, щоб випічка довго не черствіла. Перемішуємо. Тепер час додати тепле розтоплене вершкове масло та олію. Ще раз вимішуємо.
  4. У солодку яєчну масу переливаємо опару, що підійшла, вимішуємо до однорідного стану.
  5. Потім поступово вводимо борошно, що залишилося. Вимішуємо тісто не менше 15-20 хвилин. Воно повинно вийти гладке, однорідне та не липнути до рук.
  6. Тісто перекладаємо у злегка змащену олією миску, накриваємо рушником і залишаємо підходити на 1 годину 40 хвилин. Обов’язково тісто повинно підходити у тиші та теплі.
  7. Сухофрукти промиваємо спочатку гарячою, а потім холодною водою. Потім їх злегка відтискаємо та залишаємо, щоб просохли на 10-20 хвилин. Посипаємо їх борошном.
  8. Тісто викладаємо на присипаний борошно стіл та обминаємо. Викладаємо сухофрукти та підмішуємо їх у тісто.
  9. Розподіляємо тісто у змащені олією форми не більше, ніж на 1/3. Якщо у вас паперові форми, змащувати їх не треба. Тісто залишаємо, щоб підійшло на 40-50 хвилин.
  10. Грузинські паски випікаємо у попередньо розігрітій 180 °С духовці від 35 хвилин до 1 години (залежно від розміру обраним форм).

Вологі грузинські паски рекомендують охолоджувати, поклавши на бік і час від часу перевертати їх. Це необхідно робити для того, щоб вони, враховуючи їх вагу, не осіли.

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-01 11:06:00