Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

головні новини за 27 лютого 2024

Сьогодні президент Володимир Зеленський відвідав Саудівську Аравію, де провів переговори з Його Високістю спадкоємним принцем Мухаммадом бін Салманом аль Саудом. Головні теми – Формула мира та повернення полонених і депортованих осіб.

27 лютого українські військові після запеклих боїв відійшли з двох сіл під Авдіївкою – Сєверне та Степове. Наразі лінія оборони в районах сіл Тоненьке, Орлівка та Бердичі стабілізована.

Протягом доби нашими силами були знищені ще два російських винищувача-бомбардувальника Су-34. Їх збили на Східному напрямку.

Зараз дивляться

Що відбулося в Україні та світі за добу 27 лютого 2024 року – читайте у матеріалі на сайті Факти ICTV.

Візит Зеленського до Саудівської Аравії

Фото: ОП

27 лютого президент України Володимир Зеленський перебуває з візитом у Саудівській Аравії. Туди він прибув, аби провести переговори з Його Високістю спадкоємним принцем Мухаммадом бін Салманом аль Саудом.

Темою номер один є Формула мира.

– Зараз упритул наблизилися до проведення першого Саміту миру й розраховуємо на продовження активної підтримки з боку Саудівської Аравії, – зазначив голова держави.

Також не менш важливою темою є повернення полонених і депортованих осіб, бо лідерство Саудівської Аравії вже сприяло звільненню українців.

– Упевнений, що й ця зустріч принесе результати. Ми також обговоримо перспективні напрями економічної співпраці та участь Саудівської Аравії у відбудові України, – підсумував Зеленський.

Відхід ЗСУ з двох сіл під Авдіївкою

Наші військові відійшли від сіл Сєверне та Степове, що під Авдіївкою у Донецькій області.

Речник ОСУВ Таврія Дмитро Лиховій зазначив, що запеклі бої за Сєверне тривали протягом учорашнього вечора та ночі проти 27 лютого. Він додав, що російські силизазнали там великих втрат.

До початку повномасштабної війни у цих двох селах проживали до 100 мешканців.

За його словами, українські військові стабілізували лінію оборони в районах сіл Тоненьке, Орлівка та Бердичі.

Сєверне та Степове: РФ окупувала ще два населені пункти під Авдіївкою

Знищення двох винищувачів РФ Су-34

Українськими захисниками протягом доби було знищено одразу два російські винищувачі Су-34. Зокрема, об 11:02 Микола Олещук повідомив про перше збиття бомбардувальника РФ на Східному напрямку.

– Мінус ще один Су-34 на східному напрямку! Вчора російським пілотам вдалось ухилитися від наших ракет, але так буде не завжди! – написав він.

А вже близько 14:00 наші сили відпрацювали по черговому Су-34.

– Напрямок – той же! Мета – незмінна. За таких втрат бойової та спеціальної авіації росіяни мали б замислитись, принаймні на якийсь час припинити “авіаційні м’ясні штурми”, – сказав командувач Повітряних сил ЗСУ генерал-лейтенант Микола Олещук.

Схвалення Європарламентом €50 млрд для України

Європарламент проголосував за пакет допомоги Україні в розмірі €50 млрд.

За відповідне рішення були 536 європарламентаря, 40 – виявилися проти, а ще 39 – утрималися.

У межах засідання було переглянуто довгостроковий бюджет ЄС під назвою Багаторічні фінансові рамки (MFF), який охоплює Фонд для України в розмірі €50 млрд і Платформу стратегічних технологій для Європи (STEP), спрямовану на підтримку конкурентоспроможності та стійкості ЄС у стратегічних секторах.

Вибухи у Новій Каховці

Вранці, 27 лютого, у тимчасово окупованій Новій Каховці на Херсонщині було гучно. Там біля входу в офіс окупаційної партії Єдина Росія та неподалік “виборчої дільниці” пролунали вибухи.

— Так, сили руху опору передали “привіт” окупантам та зупинили фейковий “виборчий” процес в захопленому місті, – повідомили у Центрі національного спротиву.

Фото: ЦНС

РФ намагається приховати факт присутності сил спротиву окупації на загарбаних територіяї, тому окупанти заявляють про міфічні БпЛА, які нібито вдарили по об’єктах, хоча це не відповідає дійсності.

Атака РФ на Сумщині

27 лютого РФ в черговий раз атакувала Сумську область. Внаслідок обстрілу загинуло двоє співробітників поліції, ще четверо – отримали поранення.

Фото: Ігор Клименко

Йдеться про сьогоднішню атаку Хотинської громади Сумського району, яка сталася о 12 годині. Росіяни били артилерією і цілили саме по правоохоронцях.

– Ворог з артилерії обстріляв населений пункт, по якому вже гатив цієї ж доби. У результаті обстрілу загинули двоє поліцейських, та чотири отримали поранення різного ступеня тяжкості. Співробітники поліції документували злочини РФ проти мирного населення Сумщини, – повідомили в Сумській ОВА.

Також в результаті російської агресії пошкоджень зазнали приміщення агрофірми.

Арешт майна Сінево

Вдень, 27 лютого, мережа лабораторій Сінево заявила, що ДБР наклав арешт на будівлю головного офісу та центральної лабораторії. Вона знаходиться за адресою м. Київ, пр-т Академіка Палладіна 46/2 (корп. 3).

У компанії зазначили, що через це мережа буде змушена припинити роботу у цій будівлі, що спричинить повну зупинку функціонування лабораторій Сінево в Україні.

У ДБР спростували звинувачення та наголосили, що досудове розслідування щодо можливого незаконного передання держмайна третім особам ведуть ще з 2022 року.

Згододм у Сінево проінформували, що під час діалогу з ДБР дійшли згоди, що будь-який цілеспрямований вплив на діяльність компанії Сінево під час роботи над кримінальним провадженням не був навмисним.

Все, що відомо про ситуацію з арештом майна Сінево, читайте за посиланням .

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-27 21:11:04