Дефіцит цього вітаміну збільшує ризик розвитку раку – вчені
Нове дослідження вчених, оприлюднене на Міжнародному Конгресі Іспанського товариства точного здоров’я, доводить, що недостатнє споживання фолієвої кислоти та вітамінів групи B може підвищити ризик розвитку раку.
Учений Педро Каррера Бастос – дослідник з питань харчування, метаболізму та запалення в Університеті Лунда зазначив у своєму виступі, що дефіцит певних поживних речовин, зокрема, фолієвої кислоти та вітамінів групи B (B12, B6, B3), підвищує чутливість до мутагенів.
– Через нестачу цих речовин збільшується ймовірність генних мутацій і пошкодження ДНК, що в кінцевому підсумку може призвести до раку, — пояснив він.
Проте, дієтологиня Персін Блер зазначає, що деякі дослідження, навпаки доводять зв’язок між надлишком фолієвої кислоти та підвищеним ризиком раку.
Зараз дивляться
Ось чому важливо переконатись, що ми включаємо в свій раціон продукти, багаті фолієвою кислотою, та й іншими вітамінами, не перевищуючи рекомендовану дієтичну норму.
Блер стверджує, що ми можемо забезпечити достатню кількість вітамінів групи В, дотримуючись збалансованої дієти з різними продуктами.
Джерела вітаміна В
Вітамін B3 (ніацин) міститься в житньому хлібі, гречці, квасолі, м’ясі, печінці та нирках.
Вітамін B6 (піридоксин) міститься в ліщині, шпинаті, картоплі, моркві, капусті, помідорах, фруктах і овочах.
Вітамін B9 (фолієва кислота) можна отримати з листових овочів, картоплі, яблук, абрикосів і волоських горіхів.
Вітамін B12 (кобаламін) міститься в молочних продуктах, яєчному жовтку, м’ясі, печінці, нирках і рибі.
З огляду на цей перелік, можна з упевненістю сказати, що, включивши у свій раціон хоч декілька продуктів з кожного розділу, ми уникнемо дефіциту вітамінів цієї групи. Щоправда не слід забувати про них щодня.
Джерело: Eat This, Not That
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-01-05 09:56:22