Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Чим масло відрізняється від маргарину: основні відмінності

Вершкове масло вже довгий час вважається базовим харчовим продуктом, який є у корзині більшості людей.

Його виготовляють із збитих вершків, тобто масло має повністю натуральний склад.

В середині минулого століття, популярності набув маргарин, його вважали більш корисним замінником вершкового масла.

Що краще: масло чи маргарин

Науковці тривалий час визначали вплив різних жирів на здоров’я людини, та чи можна замінити маргарин маслом.

Дослідники виявили, що масло має багато насичених жирів, які можуть підвищувати ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

– Починаючи з 1950-х, насичені жири пов’язували з підвищеним холестерином та ризиком серцевих захворювань, – пояснює професорка Ніта Форуї з Кембриджського університету.

На таку критику відреагувала харчова промисловість та почала випускати продукти із низьким вмістом жиру.

Маргарин виготовляють з ультраобролених рослинних жирів, до складу яких входять трансжири. Цей продукт також шкідливий для серця.

Основне, чим масло відрізняється від маргарину – щоб його отримати, достатньо нагріти молоко, збити його, виділити вершки та перетворити їх на масло. Маргарин же виготовляють інакше – збивають олію з водою та додають емульгатори, барвники тощо.

Що шкідливіше: маргарин чи масло

Дослідження показали, що харчування з високим вмістом штучних трансжирів підвищує рівень “поганого” холестерину та знижує – ʺхорошого”.

Експерти зазначають, що насичені жири підвищують рівень ʺпоганогоʺ холестерину меншою мірою, ніж трансжири.

Останнім часом все більше і більше вчених починають визнавати, що насичені жири — це окремі ланцюги жирних кислот, які мають різні властивості та різний вплив на здоров’я

Досі виробники активно намагаються зменшити вміст шкідливих компонентів у маргарині. Вони додають менше трансжирів та використовують менш оброблені рослинні жири.

Науковці зазначають, що до харчування важливо підходити усвідомлено, враховувати слід не тільки типи спожитих жирів, а й інші дієтичні звички.

– Не варто надто перейматись загальною кількістю жирів у продуктах. Важлива пропорція, – каже професорка Ніта Форуї.

До того ж, не всі насичені жири є однаково шкідливими, деякі можуть володіти корисними властивостями.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-15 11:13:39