Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Чи діють стародавні засоби від похмілля, перевірив фахівець з нейродосліджень: що виявив


Бенджамін Тауб має ступінь магістра з антропології в Університетському коледжі Лондона та працював у галузі нейронаукових досліджень і лікування психічного здоров’я. Медик вирішив особисто перевірити дієвість стародавніх засобів від похмілля.

Фактично він приєднався до міжнародної групи вчених, відомої під загальною назвою Група дослідження алкогольного похмілля. Група проводить дослідження протягом останніх 15 років.

Чому виникає похмілля

Незважаючи на всі досягнення сучасної науки, науковці досі достеменно не розуміють, чому надмірне вживання алкоголю викликає похмілля.

Бенджамін Тауб вивчив роботи доктора Ендрю Шолі з Університету Свінберна – одного із засновників групи і сформулював проблему.

Похмілля – це сукупність негативних наслідків для здоров’я, які виникають, коли рівень алкоголю в крові повертається до нуля. Тобто, парадоксально, але системи організму, що називається, зависають, коли тіло звільняється від випитого напередодні.

– Тому логіка підказує, що якщо просто продовжувати пити, похмілля має зникнути, – стверджує Тауб.

Однак, це оманливе переконання. Людина, що гасить похмілля алкоголем, просто відкладає біль на довший час.

Капуста, капуста і ще раз капуста

Тож Тауб викреслив алкоголь зі списку засобів від похмілля. Далі він звернувся до досвіду древніх римлян.

Римляни зазвичай пили мед або вино, розбавлені водою і приправлені спеціями, такими як перець і кориця – тобто, своєрідний вид сучасного глінтвейну. Але похмілля, як виявилося теж їм дошкуляло. Лікувалися вони капустою.

І греки, і римляни вірили, що капуста і виноградна лоза – природні вороги, і тому зверталися до листових овочів на допомогу, коли страждали від наслідків гуляння попереднього вечора. Методи роботи з капустою були різними: одні вживали листя сирим або приготованим на пару, а інші застосовували його місцево, прив’язуючи до голови.

Тепер відомо, що капуста містить високий рівень вітамінів С і К, а тести показали, що вона навіть може допомогти захистити печінку та нирки від токсинів.

Тому Тауб вирішив перевірити. Як він пише, що встиг покласти листя капусти на подушку, перш ніж заснути безпробудним сном від випитого.

На жаль, ранок приніс нестерпний головний біль, який не пройшов навіть після сніданку, що складався з капусти, приготовленої на пару.

Тобто, капуста як засіб проти похмілля, – мінус.

Отруту виводили отрутою

На жаль, збереглося дуже мало письмових джерел, які документують стародавні ліки від похмілля, тому важко точно знати, які види протиотрути застосовувалися в минулі часи.

Однак Таубу все ж вдалося знайти один вавилонський текст, що містив перелік рятувальних засобів, зокрема, найефективнішою називалася настоянка солодки та олеандру.

Однак, враховуючи, що остання складова, а саме – олеандр, дуже отруйна, медик вирішив, що навіть найжорстокіше похмілля є кращим, ніж експеримент з сильнодіючою отрутою.

Солодка й олеандр – теж мінус.

Єдиний засіб, детально описаний у стародавніх текстах як протиотрута алкоголю, був камінь аметист.

“Не п’яний” камінь аметист

Назва аметисту насправді походить від грецького слова amethystos, що означає “не п’яний”.

Археологи навіть знайшли стародавні каблучки, виготовлені з кристала, схожого на аметист, який, як вважається, носили, щоб захистити людей від похмілля та інших небажаних побічних ефектів надмірного вживання алкоголю.

Не дивно, що немає ніяких наукових підтвердження цього, хоча камінь все ще продається як засіб від похмілля надто довірливим покупцям.

– На мій жаль, дослідження з аметистом теж не увінчалися успіхом, – зазначив експериментатор.

Залишалося вдатися до сучасних методів, бажано не фармакологічних, для позбавлення від виснажливого похмілля.

Виведення алкоголю спричиняє токсикоз

Учені з дослідницької групи алкогольного похмілля виявили 82 найпопулярніших продукти на платформі Amazon, які начебто полегшують похмілля.

Шокуючим для дослідників було те, що не наводилося абсолютно ніяких, навіть емпіричних, доказів по жодному з цих продуктів.

Це свідчить про те, що сучасні п’яниці не менш довірливі, ніж стародавні.

Проте надія може з’явитися на горизонті, оскільки кілька багатообіцяючих шляхів уже виявлено. Наприклад, доктор Шолі вказав, що існують токсичні метаболіти, які утворюються під час виведення алкоголю. Вони, ймовірно, значною мірою сприяють розвитку дискомфортних симптомів, коли ми тверезіємо.

Найцікавішим з них є ацетальдегід, який утворюється під час переробки етанолу в організмі та є значно токсичнішим за сам алкоголь.

– З таким токсином ви отримуєте цитокінову реакцію, яка є своєрідною запальною реакцією,— каже Шолі.

І дійсно, з’являються докази того, що на етапі після виведення алкоголю, коли люди страждають від похмілля, рівень цих маркерів запалення підвищується.

Тому здається правдоподібним, що лікування запалення може зіграти певну роль у полегшенні похмілля, хоча всі ще чекають на масштабні клінічні випробування, щоб підтвердити, чи це дійсно так.

Дослідження Бенджаміна Тауба також показали, що питна вода не полегшує похмілля, хоча усуває зневоднення, яке, зазвичай, супроводжує головний біль на наступний ранок.

Отже, наразі вікові пошуки ефективних ліків від похмілля тривають.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело:IFLScience

Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-01-02 21:22:00