Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Чи будуть відключення світла влітку та взимку 2024

За словами міністра енергетики України Германа Галущенка, тотального блекауту в Україні не буде. І це, за його словами, навіть за наявності атак з боку РФ на енергосистему, які, безумовно, будуть. На що очікувати влітку, чи будуть масові відключення, як ситуація складатиметься взимку і які регіоні можуть постраждати найбільше – читайте ексклюзивно на Фактах ICTV думку експерта з енергетики Українського інституту майбутнього Андріана Прокіпа.

Відключення електроенергії влітку: чого очікувати

З високою ймовірністю влітку у системі енергетики буде дефіцит. Відповідно споживачам варто очікувати обмежень.

– Питання у тому, чи будуть відключення світла виключно для промислових споживачів, чи стосуватимуть лише населення, чи це буде рівнозначно – і для тих, і для інших категорій. Це якраз залежатиме від того, чи покриватиме наші потреби імпорт електроенергії, – говорить Андріан Прокіп.

Зараз дивляться

Але загалом ситуація складається така, що у вечірні години, починаючи з 18.00-19.00 до 22.00, будуть суттєві дефіцити в енергосистемі, які пепедбачають застосування графіків планових відключень світла.

Коли почнуться відключення світла влітку

Коли будуть відключення світла залежить від температурного режиму. Загалом, цього можна очікувати вже у травні.

Також обмеження електропостачання будуть тоді, коли люди активно почнуть використовувати кондиціонери для охолодення власних приміщень.

Відключення світла: де буде найважча ситуація

Найважче може бути у районах вздовж лінію фронту. Це перш за все такі міста, як Харків та Одеса.

– Кількість та тривалість відключень електроенергії в інших областях залежатиме від ситуації у системі розподілу. А вона складиметься у межах майбутніх обстрілів, – пояснює експерт з енергетики Українського інституту майбутнього.

Чи будуть відключення світла взимку

Взимку можливі два сценарії – позитивний та негативний. За першого перебігу подій, слід чекати повтору ситуації взимку 2022-2023 років. Тобто 4/4 – чотири години у споживачів буде світло, чотири години  – ні. Це базовий сценарій для майбутньої зими.

– Позитивний сценарій полягає у тому, що будуть планові відключання без аварійних. Це коли у нас немає масованих атак з боку РФ, відносно тепла зима, немає дефіциту імпорту. Але навіть за цих умов будуть обмеження.

Оскільки зараз, коли на дворі квітень, була ситуація на межі в енергосистемі. Треба розуміти, що навіть у теплий місяць взимку ситуація буде гіршою, ніж у квітні зараз, – розповідає експерт з енергетики Українського інституту майбутнього.

Наразі прогнозувати територіально, де ситуація буде найважчою у холодну пору року складно.

Чи може бути повний блекаут

Сценарій аварій в енергосистемі виключати не можна. Суттєвим чинником тут буде погода та обстріли.

– У разі активних обстрілів та додаткових чинників, які зумовлять серйозний дефіцит в енергосистемі, дійсно може бути повний блекаут в Україні. Загалом такого сценарію не можна виключати навіть у мирний час. У багатьох країнах колапси в енергосистемі ставалися та стаються і без воєнних дій.

У наших умовах, коли ворог намагається на пару днів покласти на лопатки енергосистему країни, виключати такого точно не можна. Однак оцінювати ймовірністю такого сценарію досить важко, – каже Андріан Прокіп.

Якщо резюмувати, то більш ймовірний сценарій з приходом опалювального сезону – все ж таки аналог зими 2022-2023 років. Він є базовим для холодної пори. Але тут треба зважати на погодні умови та температуру на дворі, який буде обсяг імпорту електроенергії, як пройдуть кампанії з відновлення енергосистеми та чи стануться потужні обстріли.

Тож готуватися до режиму відключень треба, такою зима, як була цього року, коли деякі регіони взагалі пройшли холоди без відключень, не буде.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-23 20:49:51