Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Білий квас: як зробити в домашніх умовах

Білий квас – це смачний напій природного бродіння. Його основа – підсушений хліб, дріжджі, цукор та вода. Приготовлений за запропонованим нами рецептом, білий квас виходить дуже смачний, не має консервантів та інших зайвих продуктів.

Корисні властивості білого квасу

  • Освіжає та тонізує: Білий квас чудово втамовує спрагу і надає енергії.
  • Покращує травлення: Завдяки високому вмісту пробіотиків, білий квас сприяє нормалізації мікрофлори кишківника.
  • Підвищує імунітет: Вітаміни та мінерали, що містяться в напої, зміцнюють імунну систему.

Отже, рецепт білого квасу та секрети приготування читайте в матеріалі.

Білий квас: як приготувати в домашніх умовах

Якщо вам до вподоби темний квас, просто замініть білий хліб на темний (наприклад, “Український”)

Інгредієнти:

  • хліб білий – 0,5 буханки
  • цукор – 6 ст. л.
  • дріжджі сухі – 1/3 ч. л.
  • родзинки – 1-3 ст. л.

Білий квас: рецепт покроково

  1. Хліб нарізаємо брусочками чи кубиками. Викладаємо його на деко і підсушуємо в духовці за 150 °С до приємного золотавого кольору та хрусткості.
  2. Важливо слідкувати, щоб хліб не підгорів. Від цього залежить смак напою.
  3. Для закваски у банку об’ємом 2 літри викладаємо дві жмені сухарів, додаємо 3 ст. л. цукру та 500 мл окропу.
  4. Усе злегка перемішуємо і залишаємо охолоджуватися до кімнатної температури.
  5. Потім всипаємо сухі дріжджі та перемішуємо.
  6. Накриваємо банку з закваскою кришкою з дірочками чи марлею і поміщаємо у темне місце. Заквашуємо за кімнатної температури 2 доби.
  7. Беремо чисту банку об’ємом 3 літри. Всипаємо 3 жмені сухарів, додаємо 3 ст. л. цукру і вливаємо 1,5 літра окропу. Залишаємо на 1-2 години, щоб суміш охолола.
  8. Потім перекладаємо у банку закваску і вливаємо теплої кип’яченої води стільки, щоб банка була майже повна. Банку накриваємо кришкою з дірочками чи марлею і залишаємо за кімнатної температури на 1 добу. Якщо у приміщенні прохолодно, можна залишити на 2 доби.
  9. Білий квас проціджуємо спочатку через друшляк, потім через марлю у 2-3 шари.
  10. Напій переливаємо у зручну тару, додаємо родзинки та залишаємо ще на пів доби. Потім поміщаємо у холодильник на зберігання.

Проціджений “жмих” можна використовувати для наступної порції квасу.

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-20 11:43:24