Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Узвар: чим корисний та які ризики вживання


Узвар – один із найдавніших і найпопулярніших напоїв в нашій кулінарній традиції. Його готують із сушених фруктів, таких як яблука, груші, сливи, родзинки, шипшина, курага.

Окрім приємного смаку, узвар славиться великою кількістю вітамінів і мікроелементів, що можуть підтримати імунітет і загальний стан здоров’я.

Та чи всім можна пити узвар, і чи існують ризики, пов’язані з його вживанням – читайте в матеріалі.

Узвар: користь

Узвар містить широкий спектр корисних речовин, зокрема:

  • Мікроелементи: калій, цинк, магній, кальцій, залізо, що сприяють нормальній роботі серця, нирок і нервової системи.
  • Вітаміни: А, С, групи В, що підтримують імунітет, зір, стан шкіри та роботу мозку.
  • Пектини та клітковина: сухофрукти забезпечують організм рослинною клітковиною, яка поліпшує травлення і позитивно впливає на кишківник.
  • Особливо корисний узвар для вагітних, оскільки допомагає підтримувати рівень гемоглобіну та запобігати набрякам, не перенавантажуючи організм.

Узвар рекомендують як засіб для зміцнення імунітету, особливо в осінньо-зимовий період. Він підвищує загальний тонус організму та сприяє детоксикації організму.

Узвар: шкода

Хоч узвар вважається безпечним напоєм, у деяких випадках його варто споживати з обережністю:

  • Неякісні сухофрукти можуть містити токсичні речовини та консерванти. Сухофрукти слід ретельно мити або навіть замочувати перед приготуванням.
  • При виразковій хворобі, панкреатиті чи розладах кишківника узвар може подразнювати слизові оболонки через вміст активних речовин.
  • Також слід враховувати проносний та потогінний ефект узвару, якщо пити його багато.

Чим корисний узвар для дорослих і дітей

Узвар підходить для людей будь-якого віку.

  • Як у дорослих, так і дітей узвар підтримує серцево-судинну та нервову системи, допомагає боротися з інфекційними захворюваннями, покращує обмін речовин і сприяє легкому очищенню організму.
  • Також цей напій забезпечує вітамінами, мінералами, сприяє формуванню здорової мікрофлори кишківника та покращує апетит.

Отже, чим корисний узвар ми вже знаємо. То ж варто приготувати цей вітамінний напій для всієї родини. Смачного!

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-11-13 15:26:00