Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Ураган Мілтон міг би бути штормом 2 категорії, якби не зміна клімату

Фото: Pexels

Ураган Мілтон, який охопив Флориду та інші регіони США, міг мати значно менші наслідки. Проте на це вплинула зміна клімату.

Ураган Мілтон – як зміна клімату вплинула на наслідки

Як повідомляє видання Bloomberg, ураган Мілтон мав бути штормом другої категорії, якби не відбулася зміна клімату.

Науковий аналіз показав, що забруднення викопним паливом та іншими парниковими газами збільшило ймовірність сильних вітрів і проливних дощів під час шторму.

Команда експертів виявила, що максимальна швидкість вітру в більш спекотному кліматі приблизно на 10% вища. Для цього вони використали кліматичну модель для відтворення подібних штормів.

– Іншими словами, без зміни клімату Мілтон налетів би на узбережжя як шторм категорії 2, а не 3 (тобто став би менш руйнівним, – Ред.), – вважають експерти.

Команда покладалася на наявні історії даних, щоб оцінити, наскільки інтенсивнішими могли бути обсяги опадів. Ймовірність виникнення більшої швидкості вітру зросла на 40%.

Шкала ураганів Саффіра – Сімпсона

Наукове співробітництво World Weather Attribution (WWA) неодноразово публікувало розрахунки впливу зміни клімату на екстремальні метеорологічні події.

Нещодавно експерти WWA оприлюднили дослідження урагану Гелен. Вони виявили, що Гелен принесла на 10% більше опадів, а її вітри під час виходу на сушу посилилися на 11% через вплив гарячішої атмосфери.

Вони зазначають, що теплі океани є своєрідним “паливом” для ураганів. Шлях Мілтона через Мексиканську затоку був на 1°C гарячішим, ніж міг бути без зміни клімату.

Через це океан нагрівся у 400-800 разів більше, а ураган став ще більш руйнівним.

Ураган Мілтон – що відомо про наслідки негоди

Факти ICTV повідомляли, що внаслідок урагану Мілтон понад 2 млн осіб залишилися без електроенергії. Негода спричинила загибель людей та повені.

Максимальна швидкість урагану становила близько 165 км/год, а на частині узбережжя Флориди в Мексиканській затоці та Атлантичному океані діяли попередження про штормові припливи.

Згідно з прогнозами експертів, у глибині материка випаде від 15 до 31 см опадів, а подекуди навіть до 46 см, що загрожує катастрофічними повенями.

Водночас у США зникла безвісти родина українців, яка виїхала з Херсону. Вони оселилися у містечку в Північній Кароліні, де нещодавно вирував ураган Гелен.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Серед зниклих: 41-річна Анастасія, 40-річний Дмитро та їхній 13-річний син Євген, а також 80-річна бабуся Тетяна.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-11 21:41:15