Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Світовий банк створить траст-фонд для України з розміром у щонайменше $10 млрд – прем’єр

Фото: Урядовий портал

Євросоюз та Світовий банк нададуть Україні фінансову допомогу на загальну суму у щонайменше $45 млрд. Частка ЄС у цій підтримці складе €35 млрд і буде взята з заморожених активів РФ, а частка СБ складе $10 млрд, але у майбутньому може зрости.

Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час засідання уряду 11 жовтня.

Фінансова допомога для України

Він нагадав, що напередодні постійні представники держав-членів ЄС погодили надання Україні спеціальної фінансової допомоги на €35 млрд за рахунок використання заморожених російських активів. Тепер ці кошти мають бути доступні для України вже наприкінці 2024 року.

– Це дозволить уряду повною мірою профінансувати пріоритетні видатки вже спочатку 2025 року, – сказав Шмигаль.

Паралельно із цим Рада директорів Світового банку затвердила створення спеціального фінансового траст-фонду для України, розмір якого складе щонайменше $10 млрд. Кошти насамперед будуть спрямовані на заробітні плати й соціальні видатки, а також на критичні потреби відновлення, повідомив Шмигаль.

Головними донорами цього фонду стали США та декілька інших країн, а в майбутньому траст-фонд може бути розширений у випадку, якщо будуть ще залучені держави-партнери України.

Також цього тижня урядом України було проведено провели засідання української Платформи донорів, яка є одним з головних майданчиків для координації фінансової підтримки нашої держави з боку партнерів.

Взаємодія зі Словаччиною та Японією

Прем’єр-міністр України нагадав, що кілька днів тому мав зустріч в Ужгороді зі своїм словацьким колегою Робертом Фіцо. В рамках зустрічі український та словацький уряди провели міжурядові консультації та підписали чотири документи.

– З премʼєр-міністром Робертом Фіцо ми також говорили про енергетичну безпеку, оборонні контракти, гуманітарне розмінування, євроінтеграцію України, яку Словаччина на 100% підтримує, – сказав він.

Також глава українського уряду нагадав, що у Києві цього тижня відкрився офіс Японської організації зовнішньої торгівлі JETRO.

– Разом із головою JETRO та японським бізнесом ми обговорили нові можливості для інвестицій в Україну. Бачимо велику перспективу щодо залучення японських компаній та ресурсів у модернізацію нашої країни, для цього продовжуємо реформу дерегуляції, створюємо індустріальні парки, розширюємо пільги для інвесторів, а також продовжуємо малу та велику приватизації, – розповів прем’єр.

Велика приватизація

Він додав, що цього тижня також відбувся аукціон з приватизації державної Об’єднаної гірничо-хімічної компанії. Це найбільше в Україні підприємство з видобування та збагачення титанових руд.

– Майже 4 млрд грн запропонував переможець аукціону. Також він буде зобов’язаний інвестувати щонайменше 400 млн грн у технічну модернізацію підприємства. Сьогодні уряд ухвалює рішення про продаж державного пакету акцій ОГХК на цю суму. Приватизація держпідприємств – це важливий елемент розвитку нашої економіки і збільшення інвестицій. Це також прозорість та зменшення корупційних ризиків, – наголосив прем’єр України.

Денис Шмигаль також розповів, що завдяки проекту Земельний банк аграрії можуть отримати в оренду державні сільськогосподарські землі на відкритих торгах у системі Prozorro.Продажі.

– Цього тижня в нас є перший результат: до державного бюджету надійшли 22 млн грн за шість державних ділянок площею понад 500 га. Будемо продовжувати масштабувати такі успішні кейси, – розповів голова уряду.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Нагадаємо, раніше прем’єр Шмигаль повідомляв, що український уряд виділить додаткові €86 млн на будівництво захисту для енергетичних об’єктів.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-11 18:03:13