Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

У бюджеті-2025 коштів на дрони вдвічі менше, ніж можливості виробників – Міцифри

Фото: Генштаб ЗСУ

У держбюджеті на 2025 рік закладено кошти для викупу половини безпілотників, пропонованих українськими виробниками, тому Україна шукає додаткові джерела фінансування.

Про це заявив заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков під час виступу на MITS Forum US – Ukraine Defense Tech Partnership.

Виробництво дронів в Україні

За його словами, у 2023 році бюджет на дрони був більшим, ніж можливості виробників, а поточного року вони майже зрівнялися.

– Проте у 2025 році наші виробники так розігналися, що грошей буде менше наполовину, якщо не менше… Потреба ще формується, – наголосив він.

Саме тому, як зауважив Борняков, триває активний пошук джерел фінансування серед міжнародних партнерів.

– Ми коли починали, говорили: дайте нам якісь рішення, доступ до запчастин, технологій. Зараз ми говоримо: дайте нам просто гроші. У нас є локальний ринок, якщо ви профінансуєте українського виробника, ви дасте набагато більше користі Україні, ніж будете шукати, хто зробить достатньо готовий продукт, щоб сьогодні в наших умовах працювати, – пояснив він.

І запевнив, що розмір безповоротного грантового фінансування збільшуватиметься, особливо для проєктів на стадії Pre-Seed.

– Щоб ви розуміли за цифрами: коли ми починали в перший рік, це було приблизно 150 млн грн, на наступний – 1,5 млрд грн, на 2025 рік планується “3 плюс” млрд на грантову допомогу, – сказав Борняков, додавши, що є ще  близько 100 фондів, які інвестують у mill-tech проєкти в Україні.

Днями міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що в Україні почали надавати гранти на виробництво ракет.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За його словами, державні закупівлі вже охоплюють мільйони снарядів, які, зокрема, призначені для безпілотників.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-11 13:53:32