Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Норвегія хоче збільшити підтримку України до $12,7 і продовжити її ще на три роки

Фото: Pixabay

Уряд Норвегії пропонує збільшити загальний обсяг фінансування Програми підтримки Нансена (Nansen Support Programme for Ukraine) для України до 135 млрд норвезьких крон ($12,7 млрд) і продовжити її ще на три роки до 2030 року.

Про це йдеться у пресрелізі уряду.

– Норвегія твердо стоїть на своїй позиції у своїй підтримці України. Україна відчуває величезну потребу як у військовій, так і громадянській підтримці у своїй боротьбі за свій захист від Росії. Ми збільшуємо асигнування на 2024 рік до загальної суми 27 млрд норвезьких крон.

У той же час ми продовжуємо Програму підтримки Нансена для України ще на три роки і збільшуємо загальну структуру фінансування з 75 млрд. норвезьких крон до 135 млрд норвезьких крон, – заявив прем’єр-міністр Йонас Гар Стере.

Допомога Україні від Норвегії

Після повномасштабного вторгнення Росії на Україну в лютому 2022 року Норвегія надала Україні близько 52,6 млрд. норвезьких крон, з яких близько 28 млрд. норвезьких крон було виділено на військову підтримку і 24 млрд. норвезьких крон на громадянську підтримку.

Зазначається, що більша військова підтримка дозволить Україні посилити свою протиповітряну оборону та закупити інше необхідне обладнання. Громадянська підтримка нашої країни допомагає підтримувати критично важливі державні функції, доки країна захищає себе від атак РФ.

Норвегія також надає фінансування для необхідного ремонту та інвестицій в енергетичну інфраструктуру, яка була зруйнована атаками Росії.

Уряд запропонував виділити Україні 15 млрд норвезьких крон у 2025 році. Це щорічна мінімальна сума у рамках Програми підтримки. У бюджетній пропозиції уряду це фінансування має бути розділене порівну між цивільною та військовою підтримкою.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

До речі, раніше повідомлялось, що норвезький уряд передасть свої оборонні технології Україні. Йдеться про артбоєприпаси калібру 155 мм. Також Норвегія виділить кошти, щоб профінансувати виробництво в Україні.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-07 18:12:10