Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Ідеальний образ самого себе: психологи про те, як зрозуміти і прийняти свої недоліки


Експерти популярної онлайн-платформи Психологічна підтримка розповіли, чому не потрібно звинувачувати себе в тому, що не виходить відповідати ідеальному образу самого себе.

Найкраща версія себе

– Часто ми намагаємося вписати себе в ідеальний світ, створений суспільством або власними очікуваннями. Ми прагнемо позбутися всього, що вважаємо недоліками, і залишити лише найкращу версію себе, – кажуть експерти.

Але, за словами психологів, така однобічна картина не відповідає багатогранній природі людини. Слід прийняти той факт, що ми можемо бути одночасно турботливими та егоїстичними, розумними та вразливими. І це абсолютно нормально.

Право на помилку

Ми маємо право на помилки. Бути досконалим – це міф. Помилки – це досвід, який допомагає нам зростати.

Ми можемо бути різними. Сьогодні ми енергійні й активні, а завтра – хочемо просто відпочити. І це не означає, що ми слабкі чи ліниві.

Ми маємо право змінюватися. Наші цінності, погляди, бажання можуть змінюватися з часом. І це природний процес.

Визнання та прийняття своїх недоліків є важливим кроком до самоприйняття та особистісного зростання.

Зрозуміти свої недоліки

Психологи запропонували кілька стратегій, які можуть допомогти нам визнати і прийняти свої недоліки як частину особистості:

розуміння своїх тіней. Такі риси, як егоїзм або ревнощі, є частиною нашої природи. Спробуйте дослідити, як ці риси впливають на ваше життя. Можливо, егоїзм – це зовсім не недолік, а те, що спонукає вас дбати про власні потреби, щоб поліпшити ваш добробут;

визнання помилок як частини досвіду. Кожен із нас робить помилки, і це нормально. Визнання своїх помилок і навчання на них допомагає вам рости й розвиватися;

практика безумовного самоприйняття. Справжнє самоприйняття – це коли ви не дозволяєте своїм недолікам визначати вашу цінність як особистості. Коли ви усвідомлюєте, що ваші недоліки не роблять вас менш цінними. Це допоможе підвищити самооцінку та зменшити внутрішню критику;

пошук підтримки. Обговорення своїх недоліків із близькими або психотерапевтом може зменшити їхній вплив на вас і допомогти знайти нові способи їхнього прийняття;

рефлексія та самоспостереження. Записуйте думки та почуття щодо своїх недоліків. Намагайтеся дати відповідь: чому ви відчуваєте певні емоції та як вони впливають на ваше життя. Ведення щоденника допоможе відстежувати прогрес у прийнятті себе.

Прийняти свої протиріччя – це шлях до глибшого розуміння себе і розвитку. Дозвольте собі бути собою: визнайте недоліки як частину своєї особистості. Створіть власний простір, де ви зможете бути собою без обмежень, резюмують експерти.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Психологічна підтримка

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-19 09:22:03