Будівельні матеріали м.Ніжин
Компанії України

Розширювальні бачки для системи опалення: принципи роботи

Комфортність життя людей в будинку в холодну пору року досягається з допомогою теплозабезпечення. Опалювальна система в домі відіграє важливу роль. Головним елементом мережі вважається розширювальний бак, який підтримує її функціональність. Перед покупкою резервуара рекомендується вивчити інформацію про нього. Якісна робота опалювальної системи здійснюється шляхом дотримання необхідних технологічних умов.

Усі розширювальні баки для систем опалення розраховані на приймання зайвого обсягу води в процесі її нагрівання. Вони оберігають комунікації та трубопровід від розриву. При виборі профільного інженерного обладнання експерти рекомендують визначити його тип, обсяг, діафрагму, дифузійність, робочу температуру та санітарні вимоги.

На які параметри звернути увагу перед вибором розширювального бака?

Ринок сантехнічного та опалювального обладнання рясніє розширювальними баками різних брендів. В каталозі інтернет-магазину можна побачити розширювальний бачок, який підходять для котлів будь-яких моделей. Всі варіанти характеризуються наступними параметрами, на які варто звернути увагу.

  1. Змінна гумова мембрана.
  2. Запобіжний шар від контакту води з металом.
  3. Фланець покритий гальванічним антикорозійним шаром.
  4. Зсередини фланець захищений втулком з пластику.
  5. Конструкція обладнання зроблена з вуглецевої сталі з особливим зварюванням з’єднань.

Виробники виготовляють також плоскі розширювальні резервуари, з вмонтованими контрольно-вимірювальними пристроями.

Принцип роботи розширювального бака

Розширювальний бак для системи опалення створений зі сталевого корпусу, гумової діафрагми та системи комунікаційних патрубків. Гума ділить місткість на дві камери: з повітря та рідини. Принцип роботи профільного інженерного обладнання наступний:

  • під час нагрівання теплоносій збільшується в об’ємі на деякий відсоток;
  • в системі трубопроводу створюється зайвий тиск;
  • компенсується надлишковий тиск;
  • теплоносій акумулюється в місткості.

При роботі розширювальний бак відіграє важливу функцію забору зайвого об’єму теплоносія під час нагрівання та витискання води, якої не вистачає в системі. Під час роботи агрегату мембрана розтягується та зменшує частку повітря, що стискається. В цей час тиск в системі збільшується. В момент збільшення температури носія до критичної поділки тиск в мережі підіймається до максимуму. Вода виштовхується з місткості стисненим повітрям.

Варто зазначити, що інженерне обладнання буде ефективним, якщо правильно розрахувати його параметри та якісно змонтувати. Обладнання встановлюється в найвищій точці мережі: на горищі або на даху. В залежності від конструкції, розширювальне обладнання може бути відкритим чи закритим.

Купити розширювальний бак для опалення можна онлайн за доступною ціною. В каталозі пропонуються вироби різних брендів, тому покупці можуть вибрати будь-яку модель профільного інженерного обладнання.