Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Новий спосіб боротьби з рідкісним раком очей – дослідження

Нове дослідження науковців університету Піттсбурга розкриває причину стійкості метастатичної увеальної меланоми до звичайних методів лікування та описує успішність адаптивної терапії у боротьбі з рідкісним типом раку очей. Результати були опубліковані у журналі Nature Communications.

Що таке увеальна меланома

Це найбільш поширене злоякісне новоутворення судинної оболонки ока меланоцитарного походження. Увеальна меланома має тенденцію до агресивного поширення та  дуже важко піддається лікуванню після метастазування.

До сьогодні для цього застосовували різні методи – від  лазерної та фотокоагуляції до видалення всього ока разом із прилеглими тканинами. Однак адаптивна терапія виявилася набагато  ефективнішою.

Зараз дивляться

Новий метод

Коли дослідники проаналізували 100 метастазів  84 пацієнтів, вони виявили, що більше половини пухлин були переповнені Т-клітинами.

Потім вони провели секвенування РНК однієї клітини, щоб виміряти експресію генів у майже 100 тис. клітин із шести метастазів.

А щоб зрозуміти, як пацієнти реагуватимуть на адаптивну терапію, яка дозволяє врятувати Т-клітини від пухлини, науковці розробили клінічний інструмент Uveal Melanoma Immunogenic Score (UMIS).

Це дозволило провести вимірювання новоутворень та інших клітин, що їх оточують, та передбачити реакцію тканин на новий метод терапії.

Таким чином вченим вдалося не лише проникнути в пухлину, а й ще визначити найкращий момент для проведення лікування. Завдяки цьому у пацієнтів спостерігалася регресія раку у 35% випадків.

ДжерелоMedicalxpress

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-17 12:28:28