Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

куди звертатися та що знадобиться

У різних життєвих ситуаціях може знадобитися розуміння, хто прописаний у квартирі або будинку. Як дізнатися, хто прописаний у квартирі та має право проживання в ній, читайте в матеріалі Факти ICTV.

Враховуйте, що отримання інформації про прописку громадян України без їхньої згоди є порушенням їхніх прав на конфіденційність. Тому перед тим, як шукати такі відомості, переконайтеся, що ви маєте законні підстави для таких дій.

У яких випадках потрібно знати, хто прописаний у квартирі

Часом виникають певні обставини, коли необхідно встановити, хто саме прописаний у квартирі або приватному будинку, наприклад:

Зараз дивляться

  • Продаж або оренда нерухомості. Якщо ви маєте намір продати або здати свою житлоплощу, то дуже бажано провести перевірку прописки майбутніх орендарів або покупців, щоб не зіткнутися з неприємними ситуаціями в подальшому.
  • Розлучення та успадкування майна. Якщо ви розлучаєтеся або вступаєте у спадок, то може знадобитися встановити, хто прописаний у квартирі або будинку, щоб розподілити майно між подружжям або спадкоємцями.
  • Розгляд судових справ. У деяких судових справах може виникнути необхідність встановлення, хто саме проживає в конкретному об’єкті нерухомості.

Як дізнатися, хто прописаний у квартирі

Встановити, хто прописаний у квартирі, можна кількома способами:

  • У відділенні поліції. Поліція володіє такою інформацією і може її надати, але для цього вам потрібно підтвердити свою особу і пояснити, навіщо вам знадобилися такі дані.
  • У податковій інспекції. Для цього доведеться виконати такі самі умови, як під час звернення до поліції, і подати заяву на отримання інформації. Найчастіше ця послуга надається безкоштовно, але в окремих випадках за неї можуть стягувати встановлену плату.
  • У місцевому суді. Ви можете запросити інформацію про прописку в місцевому суді. Умови отримання цих даних такі самі, як і в попередніх варіантах. За таку послугу також може бути встановлена певна плата.

Як з’ясувати, хто прописаний у квартирі онлайн

Наразі за допомогою різних онлайн-ресурсів можливо визначити тільки, хто є власником житлоплощі, та припустити, що господар прописаний у ній. 

Мобільний додаток ДРРП Реєстр нерухомості допомагає безкоштовно і без реєстрації через електронну пошту отримати повні відомості про власника об’єкта нерухомості, включно з: 

  • адресою квартири або будинку, 
  • правом власності.

Також можна зареєструватися на державному порталі Дія та подати запит на отримання виписки з Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб, яка містить базову інформацію про власника нерухомості.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!
Документи, Прописка

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-01-16 18:57:22