Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Україна також захищатиме Британію у разі атаки – Шмигаль про двосторонню угоду

Двостороння безпекова угода між Україною і Великою Британією передбачає не лише підтримку України, але й Британії у разі агресії проти неї.

Про це прем’єр-міністр України Денис Шмигаль сказав в ефірі телемарафону.

– Дуже важливо, що це справедлива угода і вона двостороння, партнерська. Тобто після завершення цієї війни це угода про наше союзництво з Великою Британією, про підтримку. І не лише Велика Британія має протягом 24 годин зреагувати, якщо відбудеться агресія проти України, Україна також буде захищати свого союзника і партнера протягом 24 годин, реагувати в той або інший спосіб для підтримки Великої Британії у разі, якщо Росія захоче атакувати нашого друга, партнера і союзника, – зазначив він.

Так, у частині другій, пункті 7 угоди йдеться:

Зараз дивляться

– Учасники прагнутимуть забезпечити, щоб військові спроможності України були на такому рівні, щоб у разі зовнішньої військової агресії проти Сполученого Королівства Україна була здатна надати ефективну військову допомогу. Умови, формат та обсяг такої допомоги визначатимуться учасниками.

Також Шмигаль назвав підписання такої угоди історичним моментом та висловив переконання, що інші країни укладуть із Україною аналогічні угоди.

– Важливо, що ця угода стала першою, а значить еталонною. Еталон, який встановлює планку, рівень гарантій безпеки, безпекового співробітництва з нашими партнерами, в частині й підтримки України, і надання гарантій безпеки після завершення цієї війни до моменту вступу України в НАТО, – сказав він.

Крім того, Шмигаль зазначив, що угода з Британією передбачає одну з найбільших сум саме військової допомоги для України.

– 2,5 млрд фунтів стерлінгів передбачено для фінансування Україні протягом 2024 року. Це одна з найбільших сум військової підтримки України. Що важливо. Багато хто з партнерів має бар’єри для фінансування військової підтримки України й віддають перевагу фінансуванню гуманітарних, бюджетних потреб нашої країни. Дуже важливо, що така велика сума, практично $3,2 млрд буде профінансована власне для підтримки української оборонної сфери – не лише військової, а й оборонної промисловості, – наголосив він.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Нагадаємо, 12 січня під час візиту прем’єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака до Києва була підписана безпекова угода разом із президентом України Володимиром Зеленським.

Раніше Факти ICTV розкривали основні положення угоди з Британією, а також розібрались з експертом щодо того, що для України дасть ця угода крім тих зобов’язань, які прописані у документі.

Фото: Денис Шмигаль

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-01-13 23:59:51