Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

15 ексохоронців президента-втікача Януковича отримали підозру у дезертирстві

Колишнім 15-м працівникам Управління державної охорони України повідомили про підозру. Йдеться про ексохоронців Віктора Януковича.

Як повідомила пресслужба ДБР, їх підозрюють у самовільному залишенні служби з метою ухилення від військової служби.

Спільно з працівниками УДО вдалося встановити, що тодішнє їхнє керівництво підробило документи про начебто звільнення цих охоронців перед втечею.

Зараз дивляться

Втеча Януковича та дезертирство працівників УДО

21 лютого 2014 року Янукович разом зі своєю співмешканкою у супроводі працівників УДО України вилетів на гелікоптері зі своєї резиденції Межигір’я до Харкова. Наступного дня він прибув до Донецька, звідки зробив спробу незаконно вилетіти до РФ.

Після того, як працівники ДПСУ заблокували виліт, Янукович та керівники його охорони вступили у змову із представниками силових відомств Росії для перетину держкордону України.

Для цього вони розробили та узгодили план щодо переправлення президента-втікача та його близького оточення, зокрема сина та співмешканки, а також охорони, спершу на територію військового аеродрому РФ на території АР Крим.

Після прибуття на територію військової частини ЧФ РФ біля Севастополя Янукович вирішив остаточно залишити територію України. Він схилив військовослужбовців УДО України, які виконували військовий обов’язок про забезпечення його особистої безпеки, до дезертирства та виїзду з ним до РФ.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

У результаті 16 військовослужбовців УДО України виїхали морським судном, наданим ЗС РФ, до Росії та до місця служби не повернулися. Більшість із них після від’їзду отримали громадянство країни-агресора.

З метою приховати вчинене дезертирство був виданий наказ від 23 лютого 2014 року про звільнення 15 з цих співробітників УДО України з військової служби. За матеріалами ДБР керівництвом УДО України у 2023 році призначено службову перевірку та встановлено, що працівники УДО виїхали до РФ 24 лютого 2014 року у статусі військовослужбовців. Ці матеріали використані як докази у справі дезертирства охоронців Януковича.

Найближчим часом буде вирішуватися питання щодо звернення до слідчого судді з клопотаннями про обрання підозрюваним міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Обвинувальний акт щодо експрезидента у підбурюванні до дезертирства та заступника начальника УДО України – начальника СБ президента у вчиненні дезертирства, а також незаконному переправленні осіб через держкордон України, направлений до суду за спеціальною процедурою у червні 2022 року.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-01-11 16:08:30