Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Ніккі Гейлі наздогоняє Трампа на праймеріз в Нью-Гемпширі

Ексгубернаторка Південної Кароліни Ніккі Гейлі скоротила перевагу колишнього президента Дональда Трампа на первинних виборах (праймеріз) у рамках республіканських передвиборчих перегонів у штаті Нью-Гемпшир.

Це випливає з опитування CNN, проведеного Університетом Нью-Гемпшира.

Трамп все ще зберігає значну перевагу в опитуванні, оскільки його підтримують 39 % ймовірних республіканських виборців у Нью-Гемпширі порівняно з 32 % у Гейлі. Решта кандидатів значно відстають: колишній губернатор Нью-Джерсі Кріс Крісті – 12 %, підприємець Вівек Рамасвамі – 8 %, губернатор Флориди Рон Десантіс – 5 % і колишній губернатор Арканзасу Аса Гатчінсон – менш як 1 %.

Зараз дивляться

З моменту останнього опитування CNN/UNH у листопаді підтримка Гейлі зросла на 12 відсоткових пунктів, продовжуючи траєкторію зростання, що розпочалася влітку минулого року, тоді як у її опонентів – включно з Трампом – показники залишаються стабільними або трохи знижуються з осені.

Підтримка Гейлі значно зросла серед виборців, зареєстрованих як незаявлені (так у Нью-Гемпширі називають незалежних виборців) – з листопада вона набрала 18 пунктів серед цієї групи. Вона також зросла на 20 пунктів серед тих, хто дотримується поміркованих ідеологічних поглядів. Ці успіхи досягнуті на тлі активного просування її кампанії в штаті, включно зі схваленням минулого місяця з боку губернатора Нью-Гемпшира Кріса Сунуну. Праймеріз Республіканської партії в Гранітному штаті, як ще називають Нью-Гемпшир, відбудуться 23 січня.

Сильний виклик, кинутий від Гейлі в бік Трампа в цьому штаті, свідчить про контури електорату первинних виборів у Нью-Гемпширі, де більш помірковані та менш стійкі виборці становлять більшу частку учасників, ніж на перших у країні попередніх виборах в Айові, які відбудуться наступного тижня. Трамп подолав позначку в 50 % в останніх опитуваннях, присвячених виборам в Айові, і має більш значну більшість у національних опитуваннях, присвячених республіканській номінації.

Трохи більше 4 із 10 ймовірних учасників праймеріз в опитуванні CNN/UNH – це незаявлені виборці, які планують голосувати на праймеріз Республіканської партії (45%), а не зареєстровані республіканці. Близько третини відносять себе до поміркованих (32%).

За даними опитування, Трамп випереджає Гейлі на 40 процентних пунктів серед консерваторів, на 37 пунктів серед зареєстрованих республіканців і на 17 пунктів серед тих, хто не має вищої освіти. Але Гейлі випереджає Трампа на 42 пункти серед поміркованих, на 26 пунктів серед незареєстрованих виборців і на 12 пунктів серед випускників коледжів. Крісті посідає друге місце між Гейлі та Трампом у кожній із цих трьох груп.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Прихильники Гейлі, однак, залишаються менш твердими прихильниками, ніж електоральне ядро Трампа. Тоді як 80 % виборців, які підтримують Трампа, кажуть, що точно визначилися з вибором, більшість прихильників Гейлі, що становить 54 %, говорять те саме.

Лише 45 % прихильників інших кандидатів визначилися з вибором, що залишає можливість для подальших змін у перегонах в останні два тижні передвиборчої кампанії в Гранітному штаті. Серед тих, чиїм першим вибором для номінації не є ні Гейлі, ні Трамп, 36 % кажуть, що Гейлі була б їхнім другим вибором для номінації, а 30 % обирають Трампа як основну альтернативу. Ті, хто стоїть за Крісті, твердо схиляються до Гейлі: 65 % заявили, що підтримали б її, якби Крісті не брав участі в перегонах, водночас менше ніж один із 10 його прихильників обрали б будь-якого іншого кандидата, а 13 % заявили, що не стали б голосувати. Крісті відбивається від закликів прихильників Гейлі відмовитися від участі у виборах, підкреслюючи свою пряму опозицію Трампу.

Наразі тільки два кандидати-республіканці сприймаються ймовірними учасниками праймеріз Республіканської партії в штаті більш сприятливо, ніж несприятливо: Трамп (47% сприятливих, 38% несприятливих) і Гейлі (39% сприятливих, 35% несприятливих), кожного з яких позитивно оцінює менш ніж половина ймовірних виборців.

Рейтинги кожного з основних кандидатів, які беруть участь у виборах, знизилися з вересня минулого року. Але особливо помітне падіння спостерігається у ДеСантіса: Лише 29% оцінюють його позитивно, порівняно з 44% на початку осені минулого року. Думка ймовірних учасників праймеріз щодо Рамасавамі також негативна, а їхня думка щодо Хатчінсона та Крісті ще більше пішла під воду.

Хоча лише 4 з 10 ймовірних учасників республіканських праймеріз у Нью-Гемпширі кажуть, що планують голосувати за Трампа, більшість із 69 % заявили, що вони проти рішення сусіднього штату Мен про те, що Трамп не повинен бути включений до виборчого бюлетеня на підставі “заборони на повстання” 14-ї поправки, яку оскаржує команда Трампа.

Трамп і заборона балотуватися в штаті Мен

Лише 23 % підтримують рішення держсекретаря штату Мен Шенни Беллоуз, демократа, про те, що Трамп не має права брати участь у праймеріз Республіканської партії в штаті Мен. Приблизно три чверті ймовірних республіканців, які беруть участь у праймеріз, вважають, що під час ухвалення рішення хоча б певною мірою враховували партійну політику, а 63 % заявили, що вона “значною мірою” вплинула на рішення Беллоуз. Меншість імовірних учасників республіканських праймеріз (39 %) вважають, що Трамп несе більшу або значну частку відповідальності за “те, що сталося в Капітолії США” 6 січня 2021 року, коли учасники заворушень увірвалися до Капітолія США під час завірення результатів виборів 2020 року.

У ймовірному електораті Республіканської партії існує значний розрив між прихильниками Трампа і тими, хто не підтримує колишнього президента. Практично всі прихильники Трампа в Нью-Гемпширі рішуче виступають проти рішення про його недопуск до виборів у штаті Мен (99 %), і лише 3 % вважають, що він несе більшу відповідальність за події 6 січня. Серед тих імовірних учасників праймеріз Республіканської партії, які не підтримують Трампа, думки менш одностайні. Тоді як половина виступає проти рішення суду в Мені, 38 % підтримують його, а ще 12 % ставляться до нього нейтрально або не впевнені. Більшість у 63 % вважають, що Трамп несе щонайменше більшу частку відповідальності за те, що сталося 6 січня.

Також спостерігається розрив між виборцями республіканських праймеріз і жителями штату загалом. Жителі Нью-Гемпшира 49 % проти 42 % підтримують рішення про те, що Трамп не має права брати участь у праймеріз республіканців у штаті Мен, хоча більшість у 54 % також вважають, що в цьому рішенні хоча б деякою мірою зіграла роль партійна політика. Більшість, 63 %, вважають, що Трамп несе більшу або хорошу частку відповідальності за те, що сталося 6 січня.

Згідно з опитуванням, рейтинг схвалення роботи президента Джо Байдена в Нью-Гемпширі становить 42 %, а 57 % його не схвалюють.

Серед демократів лідирує Байден

Байден, який не подав заявку на участь у праймеріз у Нью-Гемпширі, щоб відповідати правилам вибору делегатів Демократичного національного комітету, тим не менш, домінує на демократичному полі: 69 % ймовірних учасників праймеріз Демократичної партії кажуть, що впишуть його ім’я, порівняно з 7 %, які планують підтримати представника Міннесоти Діна Філіпса, та 6 %, які кажуть, що проголосують за письменницю Маріанну Вільямсон.

Близько двох третин імовірних учасників демократичних праймеріз ставляться до Байдена позитивно (67%), а 16% – негативно. Рейтинг сприятливості Філліпса становить лише 10% серед імовірних виборців, 30% оцінюють його несприятливо, а більшість нейтрально (24%) або не впевнені (36%). Рейтинг сприятливості Вільямсон становить 8 %, при цьому половина вважає її несприятливою.

Довідково. Опитування CNN у Нью-Гемпширі проводилося в режимі онлайн з 4 по 8 січня Центром опитувань Університету Нью-Гемпшира. Результати за повною вибіркою з 1864 дорослих жителів Нью-Гемпшира, узятих з імовірнісної панелі, мають похибку вибірки плюс-мінус 2,3 відсоткових пункти. Ймовірні республіканські та демократичні первинні виборці були визначені за допомогою запитань щодо їхнього наміру голосувати. Результати серед 914 ймовірних республіканських первинних виборців мають похибку плюс-мінус 3,2 відсоткових пункти. Результати серед 694 ймовірних виборців демократичних праймеріз мають похибку плюс-мінус 3,9 процентних пункти.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-01-10 17:20:43