Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

У Львові 9-річній дитині видалили пухлину нирки розміром із футбольний м’яч

Фахівці лікарні Святого Миколая Першого медоб’єднання Львова видалили 9-річній дитині величезну пухлину нирки, яка вразила легені та заважала дихати. Про це співробітники клініки повідомили на своїй сторінці у Facebook.

– Маленького пацієнта звуть Шарбель. Донедавна він був абсолютно здоровим хлопчиком. Навчався в школі і займався карате. Але два місяці тому мама помітила, що синові складно дихати, – пишуть медики.

За їхніми словами, коли мама виміряла в сина рівень насичення крові киснем, показники виявилися занадто низькими. Батьки допустили, що це пневмонія. І просто посеред ночі повезли сина до лікарні Святого Миколая.

Після обстеження в маленького пацієнта виявили нефробластому – один із найпоширеніших видів раку нирки в дітей. 25-сантиметрова пухлина тиснула на інші внутрішні органи хлопчика і будь-якої миті могла спровокувати ниркову кровотечу.

До того ж з’ясувалося, що нефробластома встигла метастазувати в легені. Права частка була повністю заповнена вторинними пухлинами і зовсім не функціонувала. Ліва працювала всього на 50%. Хлопчик був у дуже важкому стані. Йому терміново призначили хіміотерапію.

Дитину понад місяць лікували фахівці відділення онкогематології та імунології. За допомогою хіміотерапії їм вдалося більш ніж удвічі знизити розміри пухлини. А легені дитини і зовсім звільнити від метастазів.

– Уже на сьомий тиждень перебування хлопчика в лікарні можна було приступати до наступного етапу – операції. Це, за стандартами лікування таких випадків, дуже вдалий час для видалення пухлини, – зазначають медики.

Операцію провели дитячі хірурги. Втручання пройшло успішно. А дослідження показало: лікарям вдалося повністю видалити пухлину. Метастазів немає. Нині Шарбель продовжує лікування хіміотерапією.

За словами фахівців, нефробластоми у дітей часто утворюються і ростуть безсимптомно, як це було у Шарбеля. Незважаючи на величезний розмір пухлини, його живіт візуально не змінився.

Але батьки можуть самостійно пропальпувати подібне ущільнення в животі малюків. Проявом хвороби може бути погіршення загального стану дитини: слабкість, блідість і втрата ваги. Рідше – біль у животі, кров у сечі або підвищений артеріальний тиск.

Лікарі кажуть, що успіх у лікуванні таких складних випадків залежить від дотримання сучасних міжнародних стандартів лікування дітей з онкологічними захворюваннями та злагодженої командної роботи.

Джерело: Першое медоб’єднання Львова

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-06-27 09:47:17